Най-малко 20 000 литра гориво са се разлели във водата при инцидент в руския Далечен изток, предаде Франс прес. Това принуди властите да обявят "извънредно положение", а жителите от крайбрежните райони и природозащитниците изразиха безпокойство.

В изявление Световният фонд за дивата природа изрази задоволство, че замърсяването може да бъде овладяно от плаваща бариера, поставена от властите, преди да достигне до голямо езеро, северно от западносибирския град Норилск.

Сателитни снимки, публикувани от НПО, показват големи червени участъци, предизвикани от горивото, покрило местната река Амбарная. В социалните мрежи много местни жители публикуваха видеоклипове със замърсени части на реката.

Замърсяването, за което беше сигнализирано миналия петък, е предизвикано от изтичане от резервоар с гориво от ТЕЦ на няколко километра западно от Норилск. Резервоар с дизелово гориво е бил повреден и е възникнал теч поради внезапно огъване на крепящите го стълбове, съобщи минният гигант "Норникел", собственик на ТЕЦ-а.

Индустриалният град Норилск е построен изцяло върху дълбоко замръзнала земя, застрашена от топенето на ледовете в резултат от климатичните промени.

Властите и еколозите все още не са установили точните причини за аварията, нито връзка с промените в климата.

Прокурорът на Красноярския край каза, че е започнало разследване за "замърсяване на почвата". Според следствения комитет, замърсяването е от "поне 20 000 литра въглеводороди, разпрострели се върху 350 квадратни метра".

На днешно съвещание директорът на компанията "Норникел" Сергей Липин потвърди, че 500 кубически метра замърсители са били отстранени от екип от 90 работници.

Местните власти заявиха, че не са открили замърсяване на подпочвените води, според съобщение, публикувано на сайта на Красноярския край.

Световният фонд за дивата природа призовава за мониторинг на качеството на водата надолу по течението, за да се предотврати достигането на токсични продукти до природни резервати.