Грета Тунберг и около 30 активисти излязоха днес при минусови температури на протест с призив за постигане на климатична справедливост, предаде Ройтерс. Демонстрацията се състоя след края на Световния икономически форум.

Всички снимки вижте тук

Протестиращите скандираха "Какво искаме? Климатична справедливост. Кога я искаме? Сега" и "Изкопаемите горива трябва да изчезнат". Тунберг държеше плакат с надпис "Оставете ги (изкопаемите горива) в земята".

Младата екоактивистка бе задържана тази седмица от германската полиция по време на протест срещу разширяването на мина за въглища. Тя участва в Световния икономически форум в Давос на кръгла маса с Фатих Бирол, изпълнителния директор на Международна агенция по енергетика (МАЕ).

Двадесетгодишната шведска активистка запази позицията си срещу инвестирането в добива на изкопаеми горива. Събитието не бе част от официалния дневен ред на конференцията.

Снимка: БТА/АР

Фатих Бирол, чиято агенция дава препоръки за енергийната политика, каза, че нови инвестиции в находища за нефт, газ и въглища ще отнемат години, докато започнат да функционират и заради това няма да облекчат енергийната криза. Но ще допринесат за климатичната криза, добави той.

Снимка: БТА/АР

Бирол приветства усилията на Тунберг и ѝ благодари за възможността да говори с активисти. Ванеса Накате от Уганда, която също разговаря с Бирол, каза, че световните лидери трябва да се вслушват в науката и да спрат с инвестирането във въглища, нефт и газ.

Снимка: БТА/АР