Северна Корея отговори на обажданията на Южна Корея по двустранната "гореща радио линия". Това е станало днес и е първият път, в който двете страни установиха директна връзка, след като всички комуникационни канали между тях бяха преустановени преди 13 месеца, съобщи агенция Yonhap, позовавайки се на служители на южнокорейското министерство на отбраната.

Според същата информация обаче Пхенян не отговорил на радиовръзките кораб с кораб на Южна Корея, предава БНР.

През миналата седмица двете Кореи решиха да възстановят горещата линия, която беше прекъсната от Пхенян през юни миналата година заради предполагаемите опити на Сеул да разпространява антиправителствена информация през граница, след което Северът навлезе в няколко обезоръжени зони, според междукорейските споразумения.

Междувременно южнокорейски законодатели заявиха, че Северна Корея е поискала отмяна на международните санкции, забраняващи износа на метал и вноса на рафинирано гориво и други потребности, като условие за подновяване на преговорите със САЩ за денуклеаризация, предаде Ройтерс.

Държавните медии на Северна Корея не споменаха във вторник за подобно ново искане за отмяна на санкции, като условие за възобновяване на преговорите.

Според южкорейски депутати лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин са изразили желание да възстановят доверието и да подобрят връзките, като Ким Чен Ун е поискал да се свържат отново т.нар. "горещите линии'.

Те също така казаха, че Северна Корея се нуждае от около 1 милион тона ориз, тъй като икономиката й е била засегната от коронавирусната пандемия и от лошото време миналата година.