Британското разузнаване твърди, че веществото, с което е бил отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал, е произведено в руската военна научно-изследователска база в град Шихани, Саратовска област, написа в. "Таймс".

Изданието нарича базата в Шихани "руския Портън Даун" по името на британската военна лаборатория, специализирана в изследвания на химически и биологически вещества.

"Тази лаборатория никога не е била част от нашия обхват на работа", заяви пред Интерфакс Михаил Бабич, пълномощен представител на руския президент в Приволжския федерален окръг, в състава на който влизат редица руски федерални субекти, сред които и Саратовска област.

"Всички бази, в които са складирани химически оръжия са добре известни. Шихани не е една от тях", каза Бабич, който е бивш председател на руската Държавна комисия по химическо разоръжаване.

Шихани е затворен град, в който се намира подразделение на Държавния изследователски институт за химия и органични технологии.

Няколко руски учени, сред които Вил Мирзаянов, химикът, който разкри през 90-те години на миналия век съществуването на програмата за разработване на Новичок, веществото, за което Лондон твърди, че е отровило Скрипал, твърдят, че тази субстанция е била създадена през 80-те години в Шихани.

В сайта на Държавния изследователски институт за химия и органични технологии се казва, че неговото подразделение в Шихани сега участва в работа, свързана с "гарантиране на сигурността на страната" и унищожаване на химическите оръжия.
През септември 2017 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е унищожила последните си запаси химически оръжия, наследени от епохата на Студената война.

Контраобвинение с домашните животни на Скрипал

Същевременно днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа в страницата си във Фейсбук, че домашните животни на Скрипал са можели да бъдат важна улика в делото за отравянето му, предаде ТАСС.

Домашните любимци на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен във Великобритания, са мъртви, съобщи по-рано говорителка на британското министерство на околната среда, цитирана от Франс прес. Тя разказа, че ветеринарен лекар е открил в жилището на Скрипал, след като получил разрешение за достъп до него, двете му морски свинчета мъртви. Там е била намерена и една котка в тежко състояние и ветеринарен хирург е решил да я евтаназира, за да сложи край на мъките й.

Според Захарова животните не само, че са загинали при странни обстоятелства, но са били и кремирани. "На пръв поглед това може да породи поредната порция шеги от сорта "очистиха важни свидетели", но в действителност това са "важни свидетели", тъй като става дума за химическо отровно вещество, което според някои версии, може да е било използвано в дома на Скрипал", коментира говорителката в страницата си във Фейсбук.