В предстоящия период акцентът в разговорите между Скопие и София ще бъде поставен върху Плана за действие, който за македонските представители е един вид платформа, с която ще се подобри атмосферата между България и Северна Македония, съобщава "Независен весник", отбелязвайки, че правителството в Скопие е обявило, че е готово да представи пред депутатите информации, свързани с преговорите с България.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заявява в интервю за МИА, че Планът за действие, който страната е предложила на България, не включва въпросите за езика и нацията, а само предлага пакет от мерки, които би трябвало да подобрят атмосферата в следващите месеци, пише изданието.

Президентът на Република Северна Македония се съмнява, че в следващите три месеца, докато не минат изборите в България, ще могат да се решат спорните въпроси, но смята, че контактите не трябва да бъдат напълно прекъсвани.

Ние ще трябва отново да възстановим доверието между двете страни, за да можем да стигнем до атмосфера, в която ще отворим всички въпроси, без предразсъдъци, и ще кажем кой какво мисли и кой от какво не може да отстъпи, каза Пендаровски.

Според Пендаровски дори при евентуална смяна на властта в София не може да се очаква промяна в българските становища, тъй като те са абсолютно потвърдени и подкрепени от всички основни политически сили като българска червена линия, пише скопският вестник.