Правителството на Северна Македония информира, че България е наложила вето на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз, съобщи Макфакс, цитирана от БТА. С това, както заявиха от правителството, България е застанала на пътя на нашата европейска интеграция, за която нееднократно институциите на ЕС и всички останали страни членки поотделно, включително и София, са казвали, че Скопие изцяло изпълнява условията, се казва в съобщение на правителствената служба за връзки с обществеността.

Северна Македония никога няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските граждани, което е гарантирано с хартата на ООН, универсалната декларация за човешки права, Европейската конвенция за човешки права, Лисабонския договор - като конституционна основа на ЕС, и основните ценности на конституцията на Република Северна Македония, се казва в съобщението.

В него се посочва, че македонската национална идентичност не е била, не е и е невъзможно да бъде предмет на преговори. За съжаление, процесът на разширяване, като стратегическа цел на ЕС, бе спрян от Република България като членка на ЕС. Става дума за безотговорна и тежка геостратегическа грешка, се казва в съобщението.

Междувременно германският министър за Европа Михаел Рот изрази разочарованието си от липсата на напредък по въпроса за разширяването на ЕС. Канцлерът на Германия Ангела Меркел лично се зае с този процес, но не постигнахме успеха, на който се надявахме, заяви Рот на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси. Той отбеляза, че само една държава от ЕС (без да назовава България) не дава одобрение за приемане на заключения, с които да се утвърди рамката за предстоящите преговори със Северна Македония.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме на 9 декември специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на МВнР.