Високопоставен служител на Европейския съюз заяви, че нахлуването на Русия в Украйна е разкрило спешната необходимост от реформиране на "склеротичната и затормозена" система за вземане на решения в ООН, предаде Асошиейтед прес.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет на лидерите на ЕС, изрази подкрепа за призивите за ограничаване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН при извънредни обстоятелства и за разширяване на глобалното представителство на органа.

"През последните 19 месеца един постоянен член на Съвета за сигурност - Русия - без никакъв срам предприема война, за да завладее съседна страна", заяви Мишел на годишната среща на световните лидери в Общото събрание на ООН.

Европейският съюз е постоянен наблюдател в ООН и е една от трите държави, които не са членки на организацията, на чиито представители е разрешено да говорят по време на общия дебат, припомня БТА. 

"Тя дори може да злоупотребява с правото си на вето, за да предотврати санкции срещу себе си и дори да използва Съвета за сигурност за разпространяване на пропаганда, дезинформация и лъжи - нека бъдем честни. Тази система на Организацията на обединените нации днес е склеротична и скована от враждебни сили. Ние трябва да поемем своята отговорност", заяви Шарл Мишел. 

Той смята, че липсата на подходящо световно представителство в Съвета за сигурност отразява остарели структури на властта, когато някои държави все още са били колониални сили, и възпрепятства способността на органа да действа.

"Планетата пропада. Светът е разкъсван от бедност и несправедливост", каза той. "Цели части от света: Африка, Южна Америка, Карибския басейн, Азия са недостатъчно или изобщо не са представени. Подкрепяме цялостната, мащабна реформа на Съвета за сигурност, за да се засили гласът на тези региони."