Бившата спортна министърка на Франция Шантал Жуано, която бе назначена от правителството да води обществените дебати по исканията на "жълтите жилетки", напусна след възникнал спор около размера на възнаграждението й, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Жуано заяви вчера, че не може да гарантира условия за спокойни дебати, защото е станала център на внимание, след като списание разкри, че й се плащат по 14 700 евро на месец, за да ръководи националната комисия за обществени дебати.

Комисията е консултативен орган по въпроси на околната среда.

По график обществените дебати по исканията на "жълтите жилетки" започват следващата седмица, което оставя съвсем малко време на президента Еманюел Макрон да я замени.

Дебатите, чиито конкретни механизми остават неясни, са едно от основните предложения, които Макрон направи миналия месец в отговор на вълната от белязани от насилие протести, обхванала Франция от ноември.

Протестите бяха предизвикани от гнева на французите, особено тези с ниски доходи, заради спад на покупателната способност и усещането, че Макрон нехае за нуждите на обикновените хора със своите реформи, които се възприемат като облагодетелстващи работодателите и богатите.