Полуавтономните кюрдски власти в Сирия предадоха днес на Таджикистан 146 жени и деца на бойци от групировката "Ислямска държава". Това е първа инициатива от този род между кюрдите и таджикистанското правителство, съобщи официален кюрдски представител, цитиран от Франс прес и БТА.

"Предадохме 42 жени и 104 деца, част от които сираци, от лагерите "Ал Хол" и "Рож" на посланика на Таджикистан в Кувейт Забидулла Забидов заяви пред АФП Фанар Кает, отговарящ за външните работи в кюрдската администрация. Какъв е броят на сираците не се съобщава.

Според Кает, "жените не са извършили престъпления и не са свързани с терористична дейност в северните и североизточните части на Сирия".

"Правителството на Таджикистан работи от известно време за откриване на начин да репатрира тези жени и деца в координация с отговорните власти", коментира от своя страна Забидов по време на пресконференция.

Жените и децата бяха ескортирани от кюрдските сили към автобуси, за да бъдат закарани до летището в град Камишли. Жените бяха облечени в черно, а някои от децата носеха бейзболни шапки, за да крият лицата си.

След падането на халифата на "Ислямска държава" през 2019 г., международната общност е изправена пред трудности, свързани с репатрирането на семействата на джихадисти, заловени или убити в Сирия и Ирак. Според правозащитната организация "Хюман райтс уоч" над 41 000 чужди граждани, повечето на възраст под 12 години, са задържани в лагери и затвори в Североизточна Сирия по подозрение във връзки с ИД.

До момента репатрираните от Сирия хора се броят на пръсти заради нежеланието на чуждите страни, особено западните, да приемат хора, свързани с джихадистите. Многобройни неправителствени организации критикуват редовно условията на живот в лагерите в Североизточна Сирия и зачестилите случаи на престъпления в тях.

На 21 юни 2022 г. белгийските съдебни власти заявиха, че са разрешили репатрирането на 16 деца и шест майки с белгийско гражданство, държани в Сирия по подозрение за връзка с "Ислямска държава".