Сириец от кюрдски произход се самозапали тази сутрин пред централата на агенцията за бежанците на ООН в Женева, и след като пламъците бяха изгасени, бе откаран спешно с хеликоптер в университетската болница в Лозана. Там е поверен на грижите на специализирано звено по изгарянията, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

31-годишният мъж, който живее в Германия, не е оставил бележка или друго свидетелство, с което да обясни мотивите за отчаяната си постъпка, заяви говорителката на женевската полиция Силвен Гийом-Жентил.

"Предвид състоянието му не е възможно да го попитаме за мотивите му, но според нас те са свързани с политическата ситуация", каза говорителката.

Инцидентът е станал в 7.40 ч. местно време пред много минувачи пред сградата на агенцията за бежанците на ООН. Пожарникарите пристигнали бързо и незабавно изгасили мъжа, преди да бъде транспортиран в болница.

"Покрусени сме и сме шокирани от инцидента със самозапалил се мъж пред централата в Женева тази сутрин", заяви Андрей Махечич, говорител на върховния представител за бежанците на ООН и изрази надежда, че той ще се възстанови.

След като се самозапалил мъжът се опитал да влезе в централата на ООН, но бил спрян от охраната.

Кюрдите в Швейцария протестираха няколко пъти през последните седмици срещу турската военна операция в Северна Сирия, принудила хиляди сирийски кюрди да избягат в съседен Ирак.