Сирийската армия обяви днес, че е установила пълен контрол над столицата Дамаск и нейните околности, за първи път от началото на конфликта в страната преди повече от седем години, предадоха световните агенции.

В изявление, прочетено по държавната телевизия, тя обяви, че е е превзела изцяло след едномесечна кампания палестинския бежански лагер Ярмук и квартал Хаджар ал Асуад в Южен Дамаск, части от които бяха държани от джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Сирийската столица и нейните околности са в пълна безопасност", увери армията, цитирана от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че и сирийските правителствени сили, и джихадистите са дали много жертви в сраженията, които са нанесли и сериозни щети на лагера Ярмук и околните жилищни квартали, предаде БТА.

Сирийският Център за наблюдение на човешките права съобщи вчера, че група бойци на "Ислямска държава" са били евакуирани от последния бунтовнически анклав край Дамаск, което ще възстанови контрола на правителството над района.

Държавните медии в Дамаск не споменават за сделка, която е позволила на екстремистите да напуснат района около палестинския бежански лагер Ярмук, отбелязва Ройтерс. Вчера сирийски военен източник, цитиран от държавните медии, отрече, че е постигнато каквото и да било споразумение. Възстановявайки контрола си над Ярмук, сирийското правителство е смазало последния обсаден бунтовнически анклав в Западна Сирия, макар че големи територии по границите с Турция, Ирак и Йордания остават извън конторла му, отбелязва Ройтерс.

Мониторинговата организация, базирана във Великобритания, съобщи, че автобуси са влезли в анклава след полунощ, за да изведат бойците и семействата им. Те отпътували в посока на сирийската Бадия (т.нар сирийска или йорданска степ - полупустинен ненаселен район на изток от столицата).

След като не успяха да се споразумеят по обща декларация по трудни въпроси като Иран, Палестина, Сирия и Венецуела, министрите на външните работи от Г-20 ще дискутират днес в аржентинската столица Буенос Айрес "мултилатерализма и световното управление".