Сирия, която е съюзник на Русия в Близкия изток, обяви днес, че признава независимостта на двете проруски сепаратистки републики в Източна Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че така Сирия е станала първата държава, предприела такава стъпка след самата Русия.

"В съответствие с общата воля и желание за установяване на отношения във всички области Сирия реши да признае независимостта и суверенитета на Луганската народна република (ЛНР) и на Донецката народна република (ДНР)", каза служител на сирийското министерство на външните работи, цитиран от държавната информационна агенция САНА. Той добави, че Сирия ще влезе в контакт с представители на ДНР и ЛНР, за да установи дипломатически отношения с тях.

Това не е първият път, когато Сирия на президента Башар ал Асад признава подкрепяни от Русия сепаратистки територии за независими държави, припомня АФП. През 2018 г. тя вече призна суверенитета на Южна Осетия и Абхазия - две области, отцепили се от Грузия.

Сирия на Асад и Москва са съюзници от десетилетия, но връзките им укрепнаха значително по време на сирийския конфликт. През 2015 г. Русия предприе в Сирия военна намеса, която обърна хода на войната в полза на режима в Дамаск.