Въздушното нападение в предградия на Дамаск е било извършено в 3 ч. тази сутрин.
Режимът на президента Башар ал Асад отрича да е използвано химическо оръжие.

Опозиционни групи обаче твърдят, че много цивилни са загинали, след като са се задушили от токсичния газ, а в района не е имало необходимото медицинско оборудване, за да им се окаже първа помощ.
Първоначално беше съобщено за 650 убити, сред които и деца.

Атаката беше извършена, докато екип от експерти на ООН се намира в Сирия, за да разследва използването на химически оръжия в конфликта, в който са загинали над 100 000 души от март 2011 г.

Реакциите не закъсняха

Европейският съюз призова за пълно и незабавно разследване на твърденията за химическо нападение в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Началото на спешното заседание в Брюксел на министрите на външните работи на страните членки на ЕС бе отложено заради съобщенията за нападение.

Вечерта Великобритания съобщи, че свиква в сряда заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи пред РИА Новости дипломатически източник от световната организация, предаде "Фокус".

Саудитска Арабия призова по-рано съвета да се събере на извънредно заседание по случая, предаде Франс прес.

Франция и Арабската лига поискаха инспекторите на ООН да разследват твърденията за ново нападение с химическо оръжие в Сирия.

Турция призова за същото.
"Ако тези твърдения се окажат верни, неизбежно международната общност ще трябва да заеме съответната позиция и да даде необходимия отговор на това зверство и престъпление срещу човечеството", се посочва в изявление турското външно министерство.

Сирийският посланик в Русия отхвърли твърденията, че режимът на президента Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу цивилни.
Посланик Рияд Хадад подчерта, че подобни твърдения са изфабрикувани и целят да подведат екипа от международни инспектори, които са на мисия в Сирия.