Руският външен министър смята че в тази "постановка" са участвали специалните служби на неназована от него "русофобска страна", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лавров каза, че руски експерти са инспектирали мястото на предполагаемата атака в град Дума, източно от Дамаск, и не са открили следи от химическо оръжие, посочва Асошиейтед прес.

"Разполагаме с неопровержими доказателства, че става въпрос за постановка с участието на специалните служби на държава, която в момента се мъчи да е в предната линия на русофобска кампания", заяви Лавров на пресконференция след среща в Москва с холандския си колега Стеф Блок.

Министърът изрази надежда, че западните страни няма да се впуснат в Сирия в авантюра като тази в Либия или Ирак. И най-малката ексцесия там ще доведе до нови вълни от мигранти в Европа, предупреди Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Русия и САЩ трябва да поддържат контакти за обстановката в Сирия. Москва е отворена за контакти с Вашингтон по линия на лидерите на двете страни Владимир Путин и Доналд Тръмп, каза руският първи дипломат.

Холандия подкрепя независимо разследване под егидата на ООН на предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия, каза на пресконференцията холандският външен министър.
Блок каза, че наред с ролята на Русия в Сирия и Украйна двамата с Лавров са обсъдили и темата "Скрипал".

В телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин френският президент Еманюел Макрон днес изрази безпокойство от влошаването на ситуацията в Сирия и призова за по-интензивен диалог с Москва, предаде Ройтерс, като се позова на френското президентство.

Макрон, който вчера заяви, че Франция разполага с доказателства, че сирийският режим е използвал миналата седмица химически оръжия при нападение близо до Дамаск, изрази съжаление за руското вето в Съвета за сигурност на ООН във връзка с атаката.

Френският президент призова за продължаване и засилване на диалога с Русия, за да се възстановят мирът и стабилността в Сирия, посочи в комюнике Елисейският дворец.

Във връзка със случая руският външен министър отбеляза, че докладът на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) не е посочил произхода на отровата, използвана срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Той каза, че докладът е потвърдил единствено състава на използваното вещество и твърденията на Лондон, че документът потвърждава британската позиция, са преувеличени.

"Политици като /британският външен министър/ Борис Джонсън се опитват за пореден път да изопачат действителността, претендирайки, че заключенията на ОЗХО представляват потвърждение на всички тези на Великобритания без изключение", каза Лавров, цитиран от АФП.
Москва в най-скоро време ще огласи интересни момент от този доклад, добави той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Имало ли е химическа атака в Дума?

Русия и Холандия се договориха да продължат диалога за катастрофата на малайзийския пътнически самолет, свален над Донбас през 2014 година. Русия е отговаряла и ще отговори на всички въпроси на холандската прокуратура, каза Лавров.

Ние действително съдействахме на разследването и при техническия етап. Продължаваме да оказваме съдействие и сега, когато се извършва наказателно разследване, подчерта той, но обърна внимание на факта, че материалите на Русия във връзка с катастрофата или се вземат предвид повърхностно и избирателно, или изобщо не се отчитат.

Лавров заяви, че страната му е заинтересована от продължаване на диалога с Европейския съюз.
"Имаме общи интереси в борбата с тероризма, с незаконната миграция, с наркотрафика. Както потвърдихме и пред европейските си колеги, ще бъдем готови за такава работа в степента, в която са готови и европейците", изтъкна той.