Руското министерство на отбраната заяви, че нападенията с 13 безпилотни самолета, снабдени със самоделни взривни устройства, не са причинили жертви или разрушения. 

Никоя радикална групировка не е поела отговорност, но военни източници сочат за вероятен виновник "Ахрар аш Шам", използвала без успех подобни апарати срещу сапьорни части на сирийската армия. 

Такива дронове са употребени масово и от нападателите срещу базата Хмеймим през нощта на 1 януари - за пръв път по време на руската кампания в страната. Същевременно диверсантите убиха с минометен обстрел двама военни, раниха 10 и повредиха самолети. 

Използваните дронове са примитивна изработка за еднократна употреба, но с "детонатори чуждестранно производство" и барометрични сензори. А редица технически решения подсказват, че такива устройства имат обсег 50 км и могат да се насочват по сателитни координати от Джи Пи Ес, смятат руски експерти, цитирани от БТА. 

Според командването в Москва ислямистите може да са получили такива технологии само от държава с високи технологични възможности, конкретно в сателитната навигация.

Руски сапьори и разузнавачи ще анализират използваните експлозиви, за да разкрият каналите, по които джихадистите получават високи технологии. Според депутати от Държавната дума атаката в събота е била подпомогната от западни специални служби. "Координирани от САЩ", уточнява Юрий Швиткин.
 
Източник от Пентагона заявил обаче, че става дума за устройства и технологии, които може "лесно да бъдат купени на свободния пазар" и това "буди тревога". 
 
"Атаките с дронове срещу руските бази са резултат от дейността на опитни американски инструктори, обучавали терористите от "Ислямска държава", твърди военният експерт Алексей Леонков.

Руските военни трябва да се подготвят и за атаки с множество дронове - тези масови нападения ще затруднят противовъздушната отбрана на базите, смята той. Но "всеки пълнеж с електронен мозък в дроновете на терористите може да бъде "изгорен" от руските системи за радиоелектронна борба, убеден е специалистът.

"Кой каза, че войната в Сирия е свършила?" - пита риторично "Комсомолская правда".

Същевременно военното министерство в Москва изтъква, че с такива технологии терористите могат да нанесат въздушен удар в коя да е страна, в кой да е град.