Това коментират експерти, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Както сирийските бунтовници, така и привържениците в Съединените щати на нанасянето на удари, се надяват, че една интервенция ще промени съотношението на силите в полза на противниците на Асад, две години и половина след началото на гражданската война, в който бяха убити над 110 хиляди души.

Според експерти обаче евентуалната операция няма да даде импулс на бунтовниците в цяла Сирия, предвид същността на конфликта и предвиждания ограничен характер на кампанията.

"Сирийският конфликт се състои от безброй много (фронтове), всеки от които със своя собствена динамика", обяснява британският антитерористичен експерт Чарлз Листър.

Той прогнозира вероятно отражение на ударите върху ситуацията по местата, където те ще бъдат нанесени, както се очаква около столицата Дамаск и големия северен град Алепо, но не и в национален мащаб.

Арон Лунд, шведски експерт по сирийския бунт и ислямистките движения, също е настроен скептично:

"Бунтовниците нямат добра координация в национален мащаб, но ако ударите се съсредоточат на определени места, те би могло да позволят напредък на местно ниво."


Голямото разнообразие на групите, които воюват срещу режима на Асад, затруднява Съединените щати да изберат на коя от тях да помогнат.

В някои райони е очевидно кои бунтовници ще извлекат полза от евентуални западни военни удари, но в други ситуацията е много неясна и ислямистите имат силно присъствие.