Силите, верни на либийското правителство на националното единство, базирано в Триполи, обявиха днес началото на контраатака срещу съперническите части на маршал Халифа Хафтар южно от либийската столица, където боевете сега са много по-интензивни, предаде Франс прес и БТА.

"Пристъпихме към етап на атака. В първите часове тази сутрин бяха дадени заповеди за настъпление", каза за АФП Мустафа ал Меджии, говорител на военната операция на правителството на единството.

В няколко квартала на столицата днес се чуваше масирана ракетна и артилерийска стрелба.

След координиране, силите ни започнаха мащабни настъпателни операции, главно в южното предградие на столицата, каза друг говорител, Рида Иса.

Полковник Мохамад Гнуну, говорител на силите на правителството на националното единство, отказа да съобщи подробности за операцията, но все пак посочи, че са били нанесени седем въздушни удара по военни позиции на командваната от Хафтар Либийска национална армия (ЛНА), главно южно от Гариан, на стотина километра югозападно от Триполи, и по въздушната база Ал Уотия, на около 50 км по-нататък.

ЛНА съобщи, че е поела контрола върху няколко нови позиции по фронтовете край Триполи.

"Нашите сили напредват, докато милициите на правителството на единството отстъпват на всички фронтове", посочи армията на Хафтар на официалната си страница във Фейсбук. На всички фронтове пристигнаха подкрепления, за да спечелим битката възможно най-скоро, допълни ЛНА.

От началото на офанзивата на 4 април ЛНА тъпче на място южно от столицата, въпреки че всекидневно съобщава за пробиви. По най-нови данни на Световната здравна организация за две седмици боевете са взели 220 жертви, а ранените са 1066.