Африканското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че временно премества контингента си от Либия заради създалата се там ситуация, предаде ТАСС.

"Ще продължим да следим ситуацията на терен и ще преценим кога е възможно подновяване на американското военно присъствие", написа АФРИКОМ в "Туитър".

Офанзивата на силите на военачалника Халифа Хафтар към Триполи се забави заради ожесточени сражения днес с проправителствените групировки, съобщи Франс прес. След няколкочасова пауза през нощта боевете бяха подновени тази сутрин южно от столицата, главно в Уади Раби и в периметъра около международното летище на Триполи, на 30-ина километра от града.

Военновъздушните сили на правителството на националното съгласие на Файез Сарадж нанесоха серия от удари по позиции на силите на Хафтар в района на летището. Хафтар също съобщи, че неговите сили са нанесли първи въздушен удар по предградие на столицата.

Говорителят на въоръжените сили на правителството на Сарадж обяви днес началото на контраофанзива за "разчистване на всички градове" от "нелегитимните сили", имайки предвид милициите на Хафтар. Операцията е наречена "Вулкан на гнева".

По-рано премиерът на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж обвини военачалника Халифа Хафтар, че с предприетото настъпление към столицата Триполи го е предал и обеща да отговори "със сила и твърдост", предаде Франс прес.

"Протегнахме ръце към мира, но след агресията, извършена от силите на Хафтар и обявената от него война срещу градовете и столицата ни /. . ./, той (Хафтар) ще срещне единствено сила и твърдост", заяви в телевизионно обръщение Сарадж и предупреди за опасност от "война без победител".

Припомняйки постигнатите договорености с Хафтар при последните им срещи, Сарадж отбеляза, че той е "предал споразумението" и се е опитал да му "забие нож в гърба".

Двамата имаха множество срещи в последните години. При най-скорошната - в края на февруари в Абу Даби - те сключиха споразумение за съставяне на единно правителство и за организиране на избори преди края на годината.

Либия се готви да свика в средата на април национална конференция, чиято цел е изготвянето на пътна карта за изваждане на страната от кризата.

Фарадж определи планираната конференция като път "към стабилна държава и за изграждане на гражданска и демократична държава".

Той обвини Хафтар, че е "движен от личните си интереси и прищевки и работи за саботиране на политическия процес и запращане на страната в цикъл на насилие и унищожителна война".

Премиерът Сарадж заплаши днес с международен съд всички участници в настъплението на Либийската национална армия на фелдмаршал Хафтар към Триполи, предаде ТАСС.

"Ще подадем иск в либийски и международни съдилища срещу всички участващи във военните операции", каза той, цитиран от телевизия "Ал Арабия".

"Призовавам международната общност да не подкрепя опитите на Хафтар да превърне Либия във военна държава. За противодействие на Хафтар е необходима всеобща мобилизация", заяви Сарадж.

Френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и двамата изтъкнаха, че е много важно да се намери политическо решение на сегашната криза, при спазване на хуманитарните закони и резолюцията на Съвета за сигурност", съобщи френското президентство, цитирано от Ройтерс.

Франция ще продължи да подкрепя посредничеството на ООН в Либия, се казва в комюникето на Елисейския дворец.