Китайският президент Си Цзинпин нарече Бил Гейтс "стар приятел" и изрази надежда, че двамата ще могат да си сътрудничат по начин, който би бил изгоден както за Китай, така и за САЩ, предаде Ройтерс.

Той прие Гейтс в държавната къща са гости в Пекин, в която традиционно биват настанявани високопоставени посетители от чужбина.

Си заяви, че е много щастлив да се види със съоснователя на "Майкрософт", с който се е срещнал за последно преди три години, и допълни, че Гейтс е първият американски приятел, с когото се вижда тази година.

"Често казвам, че основата на отношенията между САЩ и Китай е положена в народите ни. Възлагам надежди на американския народ", заяви китайският президент.

"В настоящата глобална ситуация ние може да реализираме различни инициативи, които са в интерес както на нашите две страни и на народите ни, така и на човечеството като цяло", допълни китайският лидер.

Гейтс, който пристигна в Пекин в сряда, заяви, че за него е "чест", че е имал възможността да се срещне със Си.

В личния си блог той публикува видео, в което обсъжда със Си предизвикателствата пред глобалното здравеопазване и развитие, като например неравния достъп до здравни услуги и климатичните промени, пише БТА.

Според източници на Ройтерс Си и Гейтс са коментирали и глобалния възход на изкуствения интелект, като американският предприемач е посочил, че приветства американските фирми, включително и "Майкрософт", които въвеждат своите технологии за изкуствен интелект в Китай.

Си и Гейтс са разговаряли и за развитието на бизнеса на "Майкрософт" в Китай.

Снимка: АР/БТА

След като азиатският гигант затвори границите си заради пандемията от коронавирус, Си преустанови чуждестранните си визити, отбелязва Ройтерс. Мярката беше отменена в началото на годината, но повечето от международните срещи на китайския президент бяха с други държавни лидери.

Гейтс се оттегли от борда на директорите на "Майкрософт" през 2020 г., за да се фокусира върху филантропска дейност в сферата на глобалното здравеопазване, образованието и климатичните промени.

Той се срещна за последно със Си през 2015 г. в кулоарите на форума Боао в китайската провинция Хайнан.

Чуждестранната бизнес общност стана по-предпазлива към Китай със засилването на напрежението между Пекин и Вашингтон, коментира Ройтерс.

Гейтс посети Китай в навечерието на отдавна отлаганата визита на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще се опита да стабилизира отношенията между двете най-големи икономики в света.

В сряда Блинкън е провел напрегнат телефонен разговор с китайския си колега Цин Ган, който е призовал САЩ да престанат да се месят в делата на Китай и да вредят на сигурността му.

Според китайския вестник "Женмин жибао" Си е заявил пред Гейтс, че Китай няма да следва стария път на "силна страна, която се опитва да стане хегемон", а ще работи с други държави за постигането на общо развитие.

Освен че се срещна със Си, Гейтс произнесе реч в Глобалния здравен институт за откриване на лекарства (GHDDI). Той говори за глобалното здравеопазване и необходимостта от използване на технологиите за решаване на здравни предизвикателства по целия свят.

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" обеща да предостави по 50 милиона долара за укрепване на института, който е основан съвместно от фондация "Бил и Мелинда Гейтс", университета "Цинхуа" и общинското ръководство на Пекин.