Швейцарците ще гласуват на референдум на 17 май дали да се разтрогне сключеното с ЕС споразумение за свободно движение на хора по искане на популистката десница и против желанието на правителството, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Швейцария се управлява чрез система на полупряка демокрация, която позволява на гражданите да прокарват текстове чрез т. нар. народни инициативи (консултации с обществеността), които се гласуват на референдуми. Одобрените предложения след това придобиват законова сила и се вписват в конституцията.

На днешното си заседание швейцарското правителство насрочи за 17 май гласуването на народната инициатива "За умерена имиграция", в която се иска "Швейцария да определя автономно имигрирането на чужденци". Ако този текст бъде приет, това би довело до разтрогване на сключеното между Швейцария и ЕС споразумение за свободно придвижване на хора.

През 1992 г. швейцарците отхвърлиха предложение за присъединяване на страната им към Европейското икономическо пространство. Впоследствие Берн и Брюксел подписаха редица двустранни споразумения. Отношенията им обаче се обтегнаха след референдум през 2014 г., на който швейцарците подкрепиха въвеждането на годишни квоти за мигранти.

Швейцарските власти смекчиха текста при приемането на текста за прилагането му в парламента през 2016 г. В него се дава предимство на швейцарските граждани при наемането на работа и се въвеждат допълнителни формалности за работещите в Швейцария фирми, които искат да доведат в страната служители от други европейски страни.

Инициативата, по която швейцарците ще гласуват на референдума на 17 май, вече изисква от правителството то да направи всичко възможно, по пътя на преговорите, до една година да се отмени сключеното през 1999 г. с Брюксел споразумение за свободното движение на хора, а в случай на провал на преговорите Швейцария да денонсира това споразумение едностранно.

Инициативата е лансирана от представители на първата политическа сила в страната Демократичен съюз на центъра (известна и като Швейцарска народна партия), чиито афиши с ксенофобски внушения редовно предизвикват спорове, както и от лобистката организация Действие за независима и неутрална Швейцария.

Правителството изрази несъгласие с тази инициатива, която според него застрашава трудовата заетост в Швейцария. То освен това изтъкна, че заради т. нар. "гилотинираща клауза" за едностранно денонсиране на споразумението за свободно движение на хора може да бъдат прекратени и други двустранни споразумения с ЕС и да се поставят под въпрос и други сключени с Брюксел договори като Шенгенския и Дъблинския, отбелязва АФП.