Шведските митнически власти задържаха една от най-големите пратки кокаин в историята на страната, след като миналата седмица конфискуваха около 1,4 тона от наркотика в пристанище близо до Стокхолм, съобщи представител на властите пред шведската телевизия, цитиран от Асошиейтед прес.

"Ако количеството е толкова голямо, колкото смятаме, това е една от най-големите конфискации, правени някога", заяви Стефан Гранат от шведските митници пред телевизия СВТ, като добави, че все още чакат точна информация за намереното количество.

Наркотикът е открит в контейнер на пристанище Нюнесхамн, южно от Стокхолм, на 18 април, каза Гранат. Шестима мъже са били арестувани по подозрение, че са участвали в транспортирането му.

Гранат заяви, че наркотикът вероятно е бил предназначен за европейския пазар и че Швеция е била само транзитна страна, добавя БТА.

Обемът на кокаина, конфискуван от шведските митници, достига своя връх през 2022 г., когато по официални данни са конфискувани 822 килограма. Това е с повече от 300 килограма повече от предишния рекорд, поставен през 2018 г.

Шведското радио заяви, че това число отразява по-ефективните методи за търсене и увеличаването на потока от наркотици като цяло.