Схватката във Венецуела между опозиционера Хуан Гуайдо и президента Николас Мадуро ще продължи днес под необичайна форма - концертен дуел, съобщи Франс прес.

Двата концерта ще се състоят на колумбийската граница на около 300 метра един от друг, от двете страни на моста "Тиендитас", свързващ колумбийския град Кукута и венецуелския Уреня и блокиран от две седмици от венецуелски военни.

Концертът в Кукута е организиран от британския милиардер Ричард Брансън с призив да бъде допусната хуманитарна помощ във Венецуела. Надеждите са на него да дойдат 250 000 зрители и да бъдат събрани 100 милиона долара дарения за населението на Венецуела. В Кукута е складирана по-голямата част от американската хуманитарна помощ, която Гуайдо е обещал да вкара в страната въпреки отказа на правителството, което се бои от американска военна интервенция.

В проявата ще вземат участие венецуелски и чуждестранни звезди, включително Хуанес и Луис Фонси. Колумбийският президент Иван Дуке и колегите му от Чили и Парагвай ще отидат на концерта, който ще бъде охраняван от 1500 полицаи и военни.

От венецуелската страна на границата от днес до неделя правителството организира концерт под надслов "Долу ръцете от Венецуела". "Артистите, които ще имат изпълнения в Колумбия, трябва да знаят, че извършват престъпление, дават съгласието си за военна интервенция", предупреди Мадуро.

Междувременно президентът на Венецуела Мадуро нареди снощи дългата граница с Бразилия да бъде затворена, броени дни преди планираното от опозиционните лидери приемане на хуманитарна помощ, която той отказа, предаде Асошиейтед прес.

Мадуро каза още, че обмисля дали да не затвори и границата с Колумбия.

Той уточни, че сухопътната граница се затваря напълно, считано от 20 ч. местно време (02 ч. бълг. в петък). Границата ще остане затворена до второ нареждане, предаде Франс прес.

Лидерите на венецуелската опозиция начело с Хуан Гуайдо обещаха да вкарат в страната спешните доставки на храни и медикаменти, станали дефицитни при управлението на Мадуро, който обаче твърди, че страната не се нуждае от подобна помощ.