Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел няма да се яви утре пред Европейския парламент в Страсбург, за да представи равносметка от срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС през декември миналата година, заради схванат кръст. Това съобщиха белгийски медии, като се позоваха на потвърждение на новината от говорител на Мишел.

Говорителят е пояснил, че лекар е наредил на Мишел да не се движи и затова отчетът пред евродепутатите се отлага за февруари.

Европейски медии съобщиха вчера, че евродепутати настояват Мишел да подаде оставка още сега от поста на председател на Европейския съвет, след като преди дни обяви, че възнамерява да се оттегли преждевременно и да се кандидатира за ЕП.

Мандатът му изтича през ноември, но Мишел изрази готовност да напусне до юли и предположи, че така оставя достатъчно време за избор на негов приемник.

Решението му породи опасения в Брюксел от перспективата Виктор Орбан да оглави Европейския съвет вместо Мишел. 

Съгласно правилата на ЕС при липса на постоянен председател на Съвета постът, който включва председателството на заседанията на Съвета и заедно с парламента е от основно значение за формирането на новата комисия, се пада на държавата членка, която изпълнява ротационното председателство.

Така Орбан, който неведнъж е обвиняван, че държи европейската подкрепа за Украйна като заложник заради милиарди евро финансиране от ЕС за Унгария, замразено заради редица спорове, свързани с върховенството на закона, на практика би трябвало да управлява съвета. По този въпрос обаче наскоро от Букурещ призоваха за "стратегическо спокойствие". 

"До всички, които се питат дали Виктор Орбан ще стане временен председател на Европейския съвет, ако Мишел стане евродепутат: да запазим стратегическото си спокойствие", призова на 8 януари в социалната платформа "Екс" говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.