Продължава щурмът на Бахмут руските войски се опитват да го превземе изцяло, съобщиха от Генералния щаб на украинските въоръжени сили. В съседство атаки се отразяват в районите на Богдановка и Ивановское.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната съобщи вчера за появата на знамето на ЧВК "Вагнер" на сграда в центъра на града, на няколко пресечки (на 400 метра) от сградата на градската администрация.

Американските експерти също така пишат за контраатака на ВСУ югозападно от Бахмут, при която украинските сили са си върнали загубените позиции южно от Ивановское, югозападно от града.

Украинските военни продължават да публикуват в социалните мрежи своето виждане за случващото се в града. Един боец публикува видео в TikTok, в което обяснява, че руснаците разрушават къщите с артилерия каре след каре.

"Украинската армия се държи. Но вие сами разбирате - когато има за какво да се държите, вие се държите. Когато няма за какво да се държиш, трябва да отстъпваш постепенно", заявява войникът във видеото.

Украинските войници, водещи боеве край източния град Бахмут в Донецка област, продължават да отблъскват многократните руски атаки, съобщиха украинските военни, докато обилният сняг забавя руските настъпателни операции, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Според оценка на британското военно разузнаване усилията на Русия да завладее със зимна офанзива съседния с нея източен украински регион Донбас са се провалили. По протежение на дългия фронт "руските сили са постигнали само незначителни успехи с цената на десетки хиляди жертви", пише британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна справка.

Смазващата зимна офанзива "до голяма степен пропилява" предимството в личния състав, получено от частичната мобилизация през миналата година.

В Бахмут месеците на кървави боеве са довели само до малък напредък на руските войски, въпреки че според съобщенията украинските защитници също са понесли значителни загуби. По-нататъшните атаки през изминалото денонощие не донесоха допълнителни успехи.

"През изминалото денонощие нашите защитници отблъснаха вражеските атаки в района на градовете Богдановка и Ивановско", заяви украинският генерален щаб вчера. Двете селища се намират на важни пътища за достъп до оспорвания град Бахмут.

По-рано руски източници съобщиха за силни снеговалежи, които възпрепятстват напредването на атакуващите войски.

"Влошаването на времето затруднява предприемането на решителни действия", оплака се снощи руският военен експерт Борис Рошин в събота вечерта.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в ежедневното си обръщение към нацията, че страната е излязла от седмицата по-силна. Той благодари на Германия за непрекъснатата подкрепа, с което намеква за неотдавнашните доставки на бойни машини на пехотата Мардер и бойните танкове Леопард 2.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви вчера, че Украйна е направила и поръчки за 100 нови полски бойни машини "Росомах".

Зеленски обаче порица Съвета за сигурност на ООН и призова за реформи, тъй като Русия пое ротационното председателство на важния орган. Украинският президент заяви, че "едва ли може да си представим нещо, което да демонстрира по-добре пълната несъстоятелност на тези институции" от това Русия да ръководи органа на ООН, докато провежда кърваво и широко осъждано нашествие.

Зеленски обяви вчера и допълнителни украински санкции срещу стотици лица и компании, обвинени в подкрепа на руската инвазия.

Последният кръг от санкции е насочен по-специално към оръжейната промишленост, а също така и към Иранската революционна гвардия, за която се смята, че доставя на Русия т.нар. безпилотни самолети камикадзе за използване при въздушни удари.

Санкциите са предимно символични, тъй като малко от включените в списъка на санкционираните лица имат собственост в Украйна.