Остриц, 20 април /БТА/

Очаква се стотици неонацисти да се съберат днес в източногермански град за фестивал по повод годишнина от раждането на Адолф Хитлер, предаде Франс прес. Фестивалът ще премине под засилена охрана, планирани са множество контраманифестации.

Първата среща "Щит и меч" в Остриц, която ще продължи два дни. За нея ще бъдат мобилизирани около 1100 полицаи и водни оръдия. Кораби ще патрулират по река Ниса близо до града с 2300 жители, съобщава в. "Зексише цайтунг". Местната полиция не е съобщила точни данни, но нейният началник обеща пред вестника, че "ще видите полицаи на всеки ъгъл". Като допълнителна мярка местен съд забрани на посетителите да консумират алкохол, да носят стъклени бутилки или кучета от определени породи.

Освен участници от Германия се очаква в Остриц да пристигнат екстремисти от Източна Европа. Градът се намира на границата с Полша и Чехия, отбелязва АФП.

Организаторите се надяват на около 800 участници, но според антифашистките активисти от "Антифа" фестивалът, провеждащ се под темата "Отвоюването на Европа", може да привлече до 3500 неонацисти. Освен концерти на ултранационалистически и хулигански групи са планирани политически дебати, татуировки и тренировки по бойни изкуства.

Събитието се случва в момент, когато в Германия крайнодесните движения са във възход, подхранван от опасенията, свързани с големия приток на бежанци от Сирия и Афганистан. Това позволи на антиимиграционната партия Алтернатива за Германия (АзГ) да влезе в парламента на изборите на 24 септември. Тя постигна най-добри резултати в провинция Саксония, където е организиран фестивалът. Организаторът Торстен Хайзе е член на малката ултранационалистическа Националдемократическа партия на Германия, която едва не беше забранена миналата година. Конституционният съд сметна, че посланието й достига до прекалено малка аудитория, за да представлява заплаха, припомня АФП.

Местни политически и религиозни представители и организации на гражданското общество решиха да организират протести под формата на "фестивал на мира" - събиране със семеен характер в центъра на града, което ще бъде открито от лидера на консервативното правителство на провинция Саксония Михаел Кретшмер. На последните федерални избори в тази провинция неговата партия загуби от АзГ.

Неонацистите отдавна организират "ъндърграунд" концерти, за да събират средства и да набират нови членове, отбелязва АФП. Този фестивал се организира в близост до къмпинг и с билет за вход на стойност 45 евро за два дни. Според противниците му той показва притеснително засилване на ултранационалистическите среди, които искат да се покажат безнаказано.

Властите са с вързани ръце, защото германската конституция гарантира правото на мирни събирания на открито. Нацистка символика, особено пречупения кръст, обаче не може да бъде показвана публично.

"Срамно е, че правителството не може да забрани това, като помислим за всички страдания, които Хитлер е причинил на Германия", заяви пред АФП 70-годишен жител на града, пожелал анонимност.

Не само датата на фестивала е съмнителна, а и изборът на име - инициалите на "Щит и меч" на немски са SS, същите като на елитните части на нацисткия режим, подчертават противниците на фестивала. Избраното място е близо до полското Долношльонско войводство, превзето от нацистка Германия, отбелязва АФП.

В програмата е включена и вечер на бойните изкуства под название "Битката на Нибелунгите" - препратка към северната и германска митология. "Животът е борба", твърдят организаторите. "Във всички времена бойците са защитавали клана, племето и родината си", припомнят те./