Частична забрана за смяна на пола на непълнолетни приема американският щат Джорджия. Във вторник Сенатът на Джорджия гласува за забраняването на повечето операции за смяна на пола, както и срещу хормонозаместителни терапии за транссексуални лица под 18 години, съобщава WABE.

С 31-21 гласа бе прието окончателното приемане на законопроекта. Дали обаче губернаторът Брайън Кемп ще го подпише все още не е ясно.

Противниците твърдят, че законопроектът ще бъде противоконституционно нарушение на правата на родителите. Той гласи, че лекарите в Джорджия все още ще могат да предписват лекарства за "блокирането" на пубертета. Републиканците твърдят, че ограниченията върху други лечения са необходими, за да се предотврати вземането на решения от децата, за които те ще съжаляват по-късно. Противниците от друга страна смятат, че мярката ще навреди на транссексуалните деца и ще изисква от лекарите да нарушават медицинските стандарти за грижа.

Щатският сенатор Ким Джаксън, демократ и единственият открит ЛГБТК член на Сената на Джорджия, нарече ситуацията "крайно отвратителна" в коментар от трибуната на Сената във вторник.

"Използваме децата като пешки", каза тя. "Използваме децата...и това е прикритие на състрадание. И аз вярвам в искреността на някои от членовете в тази зала, но като цяло наистина става дума за това, че ги тормозим, за да печелим политически точки. И това за мен е изключително обезсърчително." Някои сметнаха, че законът е "пауза", целяща по-скоро да "защити" непълнолетните пациенти.

"Мисля, че той (законопроектът) защитава непълнолетните от необратими промени, когато става въпрос за хормони и за операции, и мисля, че е правилно да се направи", казва републиканският сенатор Бен Уотсън.

Сенатът прие SB 140, т.нар. "лечение на полова дисфория при непълнолетни, извършвано в болници и други лицензирани здравни заведенияна" на 6 март, а Камарата на представителите - на 16 март, но тъй като бяха внесени изменения в мярката, тя бе върната в Сената за окончателно разглеждане.

Снимка: БТА/АП

В общи линии законопроектът е насочен към децата, които изпитват полова дисфория - клиничен термин за страданието, което изпитва човек, когато полът, с който се идентифицира, не съвпада с този, който му е бил определен при раждането. Американската академия по педиатрия препоръчва на лекарите да предоставят на децата "всеобхватни здравни грижи, потвърждаващи пола и съобразени с развитието".

Обикновено това започва с месеци или години консултации и грижи от екип от специализирани здравни работници, преди да бъдат предписани каквито и да било медицински интервенции, които да помогнат на детето да се съобрази с половата си идентичност. Блокерите на пубертета, които го забавят и обикновено са следващата стъпка в този процес, все още ще бъдат разрешени съгласно законопроекта.

Американската академия по педиатрия заяви, че операциите за потвърждаване на пола при непълнолетни са рядкост и следва да се разглеждат във всеки отделен случай. Въпреки това противниците подчертават необратимите последици от отказа на грижи на млади хора, които заедно със своите родители и лекари са решили, че имат нужда от тях.

Сенаторът от Демократическата партия в щата Елена Парент заяви във вторник, че републиканските законодатели проявяват лицемерие, като отнемат решението на родителите по този въпрос, но ги подкрепят по други медицински въпроси като COVID-19 и носенето на маска.

"Тук ние узурпираме правата на родителите по един конкретен медицински въпрос", каза тя.

А иначе проучване от 2021 г. на проекта "Тревор" установи, че транссексуалните младежи, които са получили хормонална терапия, имат по-нисък процент на депресия и опити за самоубийство от тези, които не са получили такава.

Близо 60 души се записаха за публично обсъждане, когато SB 140 влезе в комисията на 14 март. Някои от тези, които бяха дошли да свидетелстват в подкрепа на опозицията, започнаха да плачат. Председателят на комисията от Републиканската партия бе забелязан да прегръща плачеща майка на транссексуално дете, след като комисията гласува да подкрепи мярката.

Джеф Греъм, изпълнителен директор на организацията "Равенство в Джорджия", заяви във вторник, че SB 140 всъщност "създава опасен прецедент, като поставя политиката над научните факти".

Снимка: БТА/АП

"В името на безопасността и благосъстоянието на нашия щат губернаторът Кемп трябва да наложи вето на това вредно законодателство."

Законът е един от многото, предлагани в ръководените от републиканците законодателни органи в цялата страна, насочени срещу транссексуалните хора.

Алабама, Арканзас, Аризона, Флорида, Мисисипи, Южна Дакота, Тенеси, Юта и Мисури са приели някаква форма на законодателство, забраняващо здравното обслужване на транссексуалните хора. Законите в Алабама и Арканзас са оспорвани по съдебен път и в момента са спрени. Забраната във Флорида влезе в сила на 16 март.

Снимка: БТА/АП

Миналата година Кемп подписа закон, който забранява на транссексуалните деца да спортуват в училище в отбора, който отговаря на тяхната полова идентичност.

Неотдавнашен анализ на Националното обществено радио установи, че през последните две години са внесени поне 306 законопроекта, насочени срещу транссексуалните - повече от всеки предишен период.