Шотландското правителство потвърди, че вече не планира провеждане на референдум за независимост тази година. Министърът по конституционни въпроси Майкъл Ръсел заяви, че плановете се отлагат заради пандемията от коронавирус.

Майкъл Ръсел от управляващата Шотландска национална партия каза, че този ход ще позволи на шотландското правителство да посвети цялата си енергия и ресурси за справяне със здравната криза. В писмо до британското правителство Ръсел пише, че референдум за независимост няма да бъде проведен тази година и призовава Лондон да наложи подобна пауза в преговорите с ЕС в процеса по Брекзит. Другите политически партии приветстваха решението за отлагане на референдума.

По-рано тази седмица първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова активистите от нейната Шотландска национална партия да прекратят кампанията за референдума по време на кризата около коронавирус.

Британският премиер Борис Джонсън вече изключи възможноста да даде официално разрешение за повеждането на референдума, от каквото Стърджън има нужда за да бъде законен. Много от висшите фигури в Шотландската национална партия са признали в частни разговори, че е много малък шанса референдумът да бъде проведен преди шотландските парламентарни избори следващата година.