Германия е готова да поеме водеща отговорност за сигурността на европейския континент. Тя трябва да разполага с "най-добре оборудваната армия в Европа". Германският канцлер Олаф Шолц каза това, като призова и за засилване на ролята на европейските страни в рамките на НАТО, предадоха Франс прес и БТА.

"Като вземем предвид факта, че страната ни е с най-голям брой на населението, разполага с най-голямата икономическа мощ и се намира в центъра на континента, нашата армия трябва да се превърне в стълб на конвенционалната защита в Европа, в най-добре оборудваната армия на Европа", заяви Шолц в реч пред военни от Бундесвера (германската армия - б.р.). 

Той говори на втория ден от двудневна конференция на германските въоръжени сили, която се провежда под надслова "Бундесверът в нова ера - Правене на критична равносметка по време на война в Европа".

Шолц отбеляза, че Германия отдавна "избягва наистина да приоритизира задачите на Бундесвера". Но, както той се изрази, въпреки че една добра армия може да пробива кладенци, да предоставя хуманитарна помощ и да помага с ваксинацията по време на пандемии, това не е "основната й задача". 

"Основната задача на Бундесвера е да защитава свободата в Европа", заяви канцлерът. Всички други задължения трябва да заемат второстепенна роля, цитира го "Фокус".

Германското правителство също е готово да преразгледа резервите по отношение на правилата за военен износ, които засягат съвместни отбранителни проекти.

Руското нахлуване в Украйна се превърна в повратен момент за германската политика в сферата на отбраната, като Берлин създаде специален фонд на стойност 100 милиарда евро с цел модернизиране на оборудването на въоръжените си сили.

По думите на Шолц руският президент Владимир Путин се опитва да прекрои границите с цел да превърне Русия отново в "имперска сила" в Европа. 

"НАТО остава отговорен за колективната отбрана на целия Алианс с фокус върху Европа. Надеждното сдържане остава основният елемент", подчерта канцлерът. "Ние, европейците, обаче трябва да поемем значително повече отговорност в рамките на НАТО", цитира думите му bgonair.bg.

"Един бивш германски министър на отбраната мислеше, че вече сме "заобиколени само от приятели". Истината е, че политиката, икономиката и голяма част от обществото прегърнаха тази теза и това доведе до сериозни последици. До погрешни последици, както констатираме днес, особено като погледнем състоянието на германската армия", изтъкна Шолц.

"В същото време ясно и убедително показваме, че Германия е готова да поеме първостепенна отговорност за сигурността на нашия континент", каза още германският лидер.

Шолц заяви, че Германия трябва да свикне с факта, че Русия на Путин ще се определи като противник на нея, на НАТО и ЕС в обозримо бъдеще. Той каза, че с оглед на ситуацията германската армия трябва да стане най-добре оборудваната в Европа.

Шолц коментира и положението на европейските страни в НАТО.

"Ние, европейците, трябва да поемем повече отговорности в рамките на НАТО", подчерта канцлерът.

Той подкрепя идеята за създаване на "европейски генерален щаб", който да ръководи мисии, подобни на тази по изтеглянето на обикновени граждани от Афганистан или на обучителните мисии на европейски сили в Ирак, Мали или Нигер.