Китайският президент Си Цзинпин се срещна с германския канцлер Олф Шолц, който е на тридневна визита в азиатската страна. След срещата им стана ясно, че двамата търсят "допирни точки", предаде БТА. 

Китайският президент обяви, че двустранните връзки с Германия ще продължат да се развиват стабилно, докато двете страни се уважават взаимно и търсят допирни точки, запазвайки различията си, предаде Ройтерс.

"Трябва да разглеждаме и развиваме двустранните отношения всеобхватно, в дългосрочна и стратегическа перспектива", заяви Си пред германския канцлер Олаф Шолц в китайската столица Пекин.

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска", за да се избегне твърде тясно обвързване на Германия с втората по големина икономика в света.

Посещението, което отведе Шолц и придружаващите го бизнес ръководители (като главния изпълнителен директор на "Мерцедес-Бенц" Ола Калениус и шефа на Бе Ем Ве Оливер Ципсе) най-напред в мегаполисите Чунцин и Шанхай, изтъкна значението на китайския пазар за най-голямата европейска икономика.

"Докато страните ни поддържат отношения на взаимното уважение, търсят допирни точки, като запазват различията, общуват, учат се една от друга и постигат взаимноизгодно сътрудничество, връзките между нас ще продължат да се развиват стабилно", заяви Си пред Шолц.

Преди това германският канцлер говори пред студенти в Шанхай. Шолц ги увери, че няма да им се налага да пушат канабис, ако се запишат да учат в Германия и че страната му е легализирала канабиса с надеждата, че консумацията му ще спадне, предаде Ройтерс.

Шолц каза това в отговор на въпрос на студент от университета "Тунцзи", който го попита дали ще му се наложи да пуши канабис, ако се запише да учи в Германия, тъй като наркотикът е забранен в Китай.

Германия прие законодателство за легализиране на канабиса през февруари и там вече е позволено на отделни хора и асоциации да отглеждат и да притежават ограничени количества от растението, припомня ДПА.

"Не искаме повече хора да консумират канабис, искаме по-малко хора да консумират канабис, искаме да има повече обществено образование по въпроса", заяви Шолц. "Отговорът е много прост - недейте да пушите. Аз ще навърша 66 години тази година и никога не съм пушил канабис", добави той. Идеята била да се извади канабисът "от сивата зона".

В реч в университета Тунцзи Шолц се обяви и за отворен европейски пазар за китайските автомобили, но само ако конкуренцията е честна, предаде Ройтерс. Той е на няколкодневна визита в азиатската страна, придружаван от много високопоставени мениджъри на германски компании.

"По някое време в Европа и в Германия ще се появят китайски автомобили. Единственото нещо, което трябва отсега да е ясно, е, че конкуренцията трябва да бъде честна, без дъмпинг, без свръхпроизводство и със спазване на авторските права", изтъкна Шолц.