Френският вътрешен министър Жералд Дарманен съобщи, че започва разследване на сблъсъци, избухнали късно снощи, след като полицията разчисти нов мигрантски лагер на парижкия Площад на републиката и добави, че някои кадри със сбиванията са "шокиращи".

Потребители публикуваха в социалните медии снимки и видеоклипове. На тях се вижда как полицаи удрят демонстранти докато настъпват, за да разчистят площада от палатките на мигранти, които според полицията са били поставени без полицейско разрешение.

Някои от кадрите с разтурването на незаконния мигрантски лагер на Площада на републиката са шокиращи, написа рано тази сутрин Дарманен в Туитър и добави, че търси пълна подкрепа за разследване на инцидента.

Няколкостотин мигранти и техни поддръжници разположиха снощи в Париж палатки, за да протестират срещу липсата на места за настаняване и да поискат спешно решение на проблема. Импровизираният мигрантски лагер обаче беше разтурен от силите на реда, които използваха и сълзотворен газ, предаде Франс прес.

Мигрантите бяха инсталирали лагера си на Площада на Републиката. След като той беше разтурен, между 200 и 300 души, повечето от които активисти отколко мигранти, се стекоха в центъра на столицата, заобиколени от силите на реда. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разделят множеството на по-малки групи. Журналист, отразявал случващото се, беше повален на земята и ударен с полицейска палка, докато снимаше сцената.

Миналата седмица силите на реда разтуриха мигрантски лагер в покрайнините на Париж. Там стотици мигранти, основно афганистански, живееха в мизерни условия. Оттогава тези хора обикалят столицата и искат спешно осигуряване на подслон в разгара на общонационалната карантина, въведена заради коронавирусната пандемия.

Франция се присъедини към други европейски държави, като Италия и Великобритания, които възприеха по-твърд подход към мигрантите, след избухването на конфликта в Сирия през 2011 г., довел до мигрантска криза в Европа.

Допитвания показват, че избирателите са разтревожени от проблема с миграцията, което пък доведе до подкрепа за крайнодясната лидерка Марин льо Пен. Тя вероятно ще е основен опонент на президента Еманюел Макрон на следващите президентски избори през 2022 г.