Водеща тема за италианските издания "Кориере дела сера", "Република" и "Стампа" и за западни медии е обявената вчера от премиера Джузепе Конте оставка на правителството му.

Италианският премиер Джузепе Конте седи на задната седалка на кола, когато пристига в президентския дворец, за да подаде оставка

Снимка: AP/БТА

До оставката се стигна, след като Конте изгуби абсолютното си мнозинство в Сената, когато малката партия "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци напусна кабинета заради несъгласие с управлението на Конте.

Няколко сценария се очертават сега в Италия, пиша "Кориере дела сера" и "Стампа".

Първият е за правителство "Конте 3". Джузепе Конте вече беше начело на странното правителство между антисистемното "Движение 5 звезди" и крайнодясната партия "Лига", а после и на второ правителство между антисистемните, Демократическата партия и малката партия на Ренци, напуснал редиците на демократите. Предполага се, че с подадената оставка вчера Конте иска да получи нов мандат от президента Серджо Матарела за съставяне на нов кабинет, който да се ползва с по-широка парламентарна подкрепа, посочват Франс прес и Ройтерс. В този случай Конте ще се опита да убеди група от центристки сенатори или пък независими сенатори, да се присъединят към редиците на новата коалиция, като заменят сенаторите на Италия Вива. Конте се опита да го направи вече, след като Ренци се изтегли от кабинета, но нямаше голям успех. Официални преговори по темата обаче ще му дадат повече възможност за маневри, за да им предложи правителствени постове или политически отстъпки.

Джузепе Конте

Снимка: AP/БТА

Друг вариант тук би бил Конте да поднови връзките с Ренци, но при определени условия, а именно нова политическа платформа за правителството и повече влияние на "Италия Вива" в него. Тук се налага и Конте, и Ренци да приемат, че са допуснали грешки досега. Това обаче едва ли ще стане, тъй като двамата си отправиха силни критики в навечерието на разпада на правителството. Освен това "Движение 5 звезди" изключи вече варианта да влезе в състава на ново правителство с партията на Ренци.

Ако тези два варианта за правителство "Конте 3" се провалят, Конте ще бъде пожертван. Тогава "Движение 5 звезди", демократите и партията на Ренци, както и лявата партия "Свободни и равни" могат да се договорят за избиране на нов премиер, който да получи подкрепа евентуално и от центристки депутати, нежелаещи досега да подкрепят Конте. В такъв случай нов премиер би бил някой влиятелен политик от Демократическата партия, като например настоящият министър на културата Дарио Франческини, или пък дори настоящият външен министър Луиджи Ди Майо от "Движение 5 звезди". Може премиерът и да е независима фигура, като при този сценарий Конте може да бъде възнаграден с пост в новото правителство, твърди "Република".

Ако и този вариант не успее, трети сценарий предвижда кабинет на технократи, който да бъде обявен като правителство на националното единство. Тогава начело му може да бъде бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги.

Марио Драги

EPA/БГНЕС

Очаква се такъв кабинет да бъде подкрепен от центристите и от дясната консервативна партия "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

Матео Салвини

Снимка: AP/БТА

Но крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и крайнодясната партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони няма да подкрепят такъв кабинет. Подобно правителство ще помогне на Италия да управлява пандемията и да финализира плана, който Рим трябва да представи на Брюксел до края на април за това как смята да използва отпуснатите 208,6 милиарда евро от европейския мега план за икономическо възстановяване, приет миналия й юли.

Друг сценарий би бил така нареченото "Правителство Урсула". Името идва от Урсула фон дер Лайен, председателката на ЕК, предаде Ройтерс. Това не е случайно. Подобно правителство би могло да бъде оглавявано от Конте и да бъде съставено от партиите, които подкрепиха избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Това означава партиите, подкрепящи досега Конте, плюс "Форца Италия" на четирикратния премиер на Италия Берлускони. Но това ще означава, че Берлускони трябва да скъса с другите партии от десноцентристкия блок, а досега той не е показал желание да го направи. "Движение 5 звезди" освен това винаги е отказвало да бъде в коалиция с "Форца Италия".

Антонио Таяни

Снимка: AP/БТА

Последен сценарий са предсрочните избори. До него ще се стигне, ако всички останали опции се изчерпат. Десноцентристите (партиите на Берлускони, Салвини и Мелони) подкрепят идеята. Допитванията сега показват, че в случай на предсрочен вот те ще излязат начело. Тук обаче има една малка подробност. Ако преговорите за ново правителство се проточат до юли и не дадат тогава резултат, президентът Матарела няма да има право по конституция да насрочва предсрочни избори. Конституцията постановява, че през последните 6 месеца от мандата на държавния глава, той не може да разпуска парламента. Мандатът на Матарела изтича януари 2022 г.

Снимка: АР/БТА

И като стана дума за изтичане на мандата на президента, тези дни Силвио Берлускони намекна, че би се кандидатирал за поста, посочва в. "Фато куотидиано". Това е най-силното желание на бившия премиер, добавя "Кориере дела сера" и посочва, че съюзници на Берлускони подкрепят идеята.

Берлускони

Снимка: AP/БТА

Същевременно се засилват и критиките срещу влиятелна представителка на "Движение 5 звезди" - кметицата на Рим Вирджиния Раджи. Тя е назначила на поста съветник по културните въпроси в общинската администрация своята съученичка и близка приятелка Лоренца Фручи. Дамата има опит в бурлеската, а назначението й поражда доста въпроси дали е действително заслужено, или е просто приятелски жест.