Украйна ще се обърне към световната общност с искането да се затвори Босфорския пролив за руски кораби във връзка с пленяването от страна на Русия на военни ураински машини и моряци при инцидента в Керченския пролив. Това съобщава УНИАН, като цитира командващия Военно-морските сили на Украйна вице-адмирал Игор Воронченко в речта му на втората Международна конференция по въпросите на морската безопасност в Киев.

"Искам сега да подчертая важна подробност относно последващите действия във връзка с инцидента в Керченския пролив. Аз, като командващ Военно-морските сили, моля и изразявам увереност, че световната общност все пак ще вземе решение и ще признае, че бе извършена агресия против Украйна", заявил Воронченко.

В тази връзка и на база членове от конвенцията от Монтрьо, а именно - член 19, ще поискаме Турция да затвори Босфорския пролив за руски кораби, за да разберат руснаците как се нарушават нормите на международното право", подчертава командващият.

Има ли проблеми за преминаването през Керченския пролив?

Кремъл остро разкритикува призива на президента на Украйна Петро Порошенко към НАТО да разположи кораби в Азовско море. Порошенко отправи този призив по-рано днес в интервю за германския в. "Билд". Говорителят Дмитрий Песков заяви, че искането на украинския президент "ясно цели да предизвика повече напрежение" и е водено от "предизборните и вътрешнополитическите мотиви" на украинския лидер, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На всекидневния брифинг Песков отхвърли твърденията на Украйна, че Русия ограничава корабоплаването близо до Крим, предаде Ройтерс. По-рано днес украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян каза, че две украински пристанища на Азовско море - Бердянск и Мариупол, са ефективно блокирани от Русия, която не позволява на никакви съдове да влизат и излизат от тях. Песков отговори, че не знае за никакви подобни проблеми и че трафикът на корабите през Керченския проток, разделящ Черно от Азовско море, е нормален. Говорителят на Кремъл допълни, че понякога има закъснения в района, но те са резултат от лошото време.