Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че партньорството между Вашингтон и Кайро в областта на отбраната е "основен стълб" от ангажимента на Вашингтон относно Близкия Изток, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Остин отправи това послание в "Туитър", след като пристигна в египетската столица и беше посрещнат от висши военни служители.

Очаква се Остин да проведе разговори с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и други високопоставени служители, преди да отпътува по-късно днес за Израел. Предишните му спирки по време на обиколката включваха Йордания и Ирак. Вчера той бе на необявено посещение в Багдад, дни преди 20-ата годишнина от водената от Съединените щати инвазия в страната, довела до свалянето от власт на Саддам Хюсеин.

Египет е един от най-големите получатели на американска икономическа и военна помощ в Близкия Изток и траен съюзник на Вашингтон в региона. Но през последните няколко години американските законодатели се опитват да поставят получаването на тази помощ под условие, че е налице подобряване и реформиране на човешките права в страната.

Откакто дойде на власт през 2013 г., правителството на Ас Сиси предприе мащабни репресии срещу опозиционерите, вкарвайки хиляди хора в затвора. Властите се насочиха не само към ислямистки политически опоненти, но и към продемократични активисти, журналисти и онлайн критици.

"Партньорството в областта на отбраната между САЩ и Египет е основен стълб на нашия ангажимент към този регион", написа Остин в "Туитър". "Тук съм, за да засилим координацията си по ключови въпроси и да търсим възможност за задълбочаване на дългогодишното ни двустранно партньорство с Египет", добави той.

През последните години Египет изигра важна роля в посредничеството при сключването на множество споразумения за прекратяване на огъня между израелските и палестинските лидери. Посещението на Остин идва в момент, когато насилието на окупирания Западен бряг достигна най-високите си нива от години насам, отбелязва АП.

Понастоящем САЩ и Египет участват и в преговори за преодоляване на продължителните кризи в Либия и Судан.