Република Северна Македония обяви извънредно положение заради новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Президентът Стево Пендаровски съобщи, че то ще е в сила 30 дни, но при необходимост правителството ще направи предложение за удължаването на срока.

"Фактът, че за пръв път от обявяването на нашата независимост въвеждаме извънредно положение, показва колко сериозна е ситуацията и колко голям е рискът за всички нас. От днес изпълнителната власт ще има разширени правомощия и ще може да използва ресурсите на държавата, и държавни, и частни, за да можем по-добре да се справим с епидемията", каза Пендаровски.

Тъй като македонският парламент е разпуснат и не може да се събере, за да вземе решение, председателят Талат Джафери призова държавния глава да вземе това решение. Преди три дни политическите лидери в Скопие единодушно решиха да отложат насрочените за 12 април предсрочни парламентарни избори.

Пендаровски каза още, че ситуацията през следващите дни ще бъде тежка, затова е много важно да бъдат спазвани мерките и препоръките.

"Особено важно е да се помогне на възрастните хора, както и на онези с хронични заболявания", допълни президентът на Северна Македония.

През периода, в който е сила извънредното положение, правителството ще трябва да докладва на държавния глава за ефектите от предприетите мерки за защита срещу коронавируса, като го информира ежедневно за предприетите действия и за актуализирането на плановете за бъдещи действия.

До момента в Северна Македония са регистрирани 35 заразени с новия коронавирус