Множество празнуващи хора изпълниха тази вечер централния площад на севернокорейската столица Пхенян, за да наблюдават на живо празничния концерт и зарята по случай Нова година. Това се случва на фона на ограничения, наложени с цел да бъде предотвратено избухването на епидемия от коронавируса, предаде Ройтерс.

Държавната телевизия излъчи кадри, показващи зрителите на тържествата, които бяха с предпазни маски, но стояха близо един до друг на площад "Ким Ир-сен". Изпълнителите в тържествената програма, нито един от които не беше с предпазна маска на лицето, пееха и танцуваха на сцена, украсена с голям цветен надпис "2021". Костюмите включваха традиционни корейски рокли "ханбок".

Празнична новогодишна програма на площада в Пхенян

Снимка: AP/БТА

Огромни костюмирани снежни човеци пляскаха с ръце в ритъма на мелодията, докато изпълнителите скандираха патриотични рефрени като "слава на генерал Ким Чен-ун" и "обичам най-много моята страна".

Събитието изглеждаше по-маломащабно в сравнение с предишни години, каза Колин Зуирко, кореспондент на южнокорейския сайт "Ен Кей нюз", който следи Северна Корея.

"Определено много по-малко като мащаб събитие в сравнение с миналата година, съдейки по по-семплата празнична програма и по-малкото множество от присъстващи", написа той в Туитър.

Северна Корея официално твърди, че не е регистрирала нито един случай на коронавирус, макар че е изследвала хиляди хора, затвори границите си почти напълно и въведе и други строги противоепидемични мерки, за да не допусне да избухне епидемия.

Представители на Южна Корея и САЩ се усъмниха в твърдението на КНДР за липса на регистрирани случаи.

През октомври лидерът Ким Чен-ун прие военен парад на площад "Ким Ир-сен", в който участваха хиляди войници без предпазни маски.

КНДР се готви за конгрес на управляващата партия тази седмица в условията на засилващи се кризи, причинени от коронавирусната пандемия, а също и на международни санкции заради ядрената си програма.

Държавните медии не са обявявали датата на конгреса, но вчера държавната осведомителна агенция КЦТА предаде, че делегатите са започнали да пристигат в Пхенян.