Северна Корея съобщи, че вчера е извършила четири изпитания на стратегически крилати ракети във водите край източното си крайбрежие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА заяви, че четирите ракети "Hwasal-2" са летели близо три часа след изстрелването им от североизточен крайбрежен район, рисувайки овални и осмоъгълни фигури над морето, и са показали, че могат да поразяват цели на разстояние до 2000 километра.

Ройтерс цитира държавни севернокорейски медии, че с учението Пхенян иска да демонстрира способността си да проведе ядрена контраатака срещу враждебни сили.

В същото време САЩ и Южна Корея са провеждали съвместно учение, чиято цел е била да се даде по-твърд отговор на ядрените заплахи от страна на Пхенян.

Ситуацията на Корейския полуостров в момента е много напрегната, отбелязва ДПА. През последните няколко седмици Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, извърши серия от ракетни изпитания.

Наблюдателите се опасяват, че първият ядрен опит на Пхенян от години насам е неизбежен.

В събота Северна Корея изпробва ракета с далечен обсег, която теоретично може да достигне територията на САЩ. В понеделник последва изстрелването на две ракети, които Япония и Южна Корея определиха като балистични ракети с малък обсег.