Севернокорейски дезертьори и активисти в Южна Корея пуснаха балони над Северна Корея с листовки и 2 хиляди долара. Акцията е в отговор на балоните с боклук, които миналата седмица бяха пуснати от Севера над Юга.

Парк Санг-хак, ръководителят на "Бойци за свободна Северна Корея", обяви в четвъртък, че неговата група е изпратила 10 големи балона малко след полунощ от граничната зона на Почхон в отговор на това, че Ким Чен Ун описа Южна Корея като "непроменливия враг на КНДР".

Десет балона бяха напълнени с 200 хиляди листовки с послания срещу режима в Пхенян, както и 2 хиляди долара на банкноти от 1. В балоните, които полетяха към Северна Корея, имаше и Ю Ес Би носители с хитови южнокорейски кей-поп песни.

Изстрелването на балоните идва, след като Пхенян предупреди, че ще изпрати "сто пъти" повече боклук в отговор на подобни дейности.

Миналата седмица Северна Корея изпрати към Южна балони стотици балони с боклук и екскременти, които нарече "искрени подаръци". Пхенян заяви, че балоните са отмъщение за продължаващата пропагандна кампания на севернокорейските дезертьори, които изпращат през границата листовки срещу властта в Корейската народнодемократична република (КНДР), храна, лекарства, пари и USB флашки, на които има записани музикални видеоклипове с популярни южнокорейски (кей-поп) песни.

Неочакваната "атака" мобилизира южнокорейските екипи за реагиране при химически и биологични атаки, а жителите от граничните райони бяха призовани да са нащрек и да докладват за съмнителни летящи обекти.

Южнокорейският министерски съвет отмени и междукорейското споразумение от 2018 г. за снижаване на военното напрежение по границата и обяви, че подготвя да възобнови военните действия на фронтовата линия.

Впоследствие заместник-министърът на отбраната на Северна Корея обяви временно спиране на изстрелванията с балони с боклук в неделя, но заплаши да ги поднови, ако южнокорейски активисти отново изпратят листовки.

Демократичният Юг и комунистическият Север остават де факто във война, тъй като Корейската война (1950-1953 г.) завършва с примирие, но мирен договор така и не бе подписан. Южна Корея е твърд съюзник на Съединените щати и модерната й армия редовно провежда учения със американските въоръжени сили, докато Пхенян разработва ракетни и ядрени технологии, които според Сеул и Вашингтон нарушават резолюции на ООН, отбелязва Ройтерс.