Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, каза днес, че американски военен шпионски самолет е навлязъл вчера осем пъти в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Северна Корея, съобщи корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), цитирана от Ройтерс.

Ким се закани, че американските въоръжени сили ще срещнат "много твърда реакция", ако продължат с по думите ѝ "незаконните навлизания", съобщава БТА.

Като нарече въпроса "двустранен между Корейската народна армия и американските въоръжени сили", сестрата на севернокорейския лидер призова Южна Корея да се въздържа от намеса в спора.

Ким обвини американските военновъздушни сили, че са нарушили "икономическата морска зона" на Пхенян източно от Корейския полуостров.

Изключителната икономическа зона се простира на 200 морски мили от териториалните води на дадена държава, които се простират на отстояние 12 морски мили от бреговете ѝ. Страните имат изключително право да експлоатират морските ресурси в рамките на своята ИИЗ, но не притежават суверенитет върху водите ѝ и въздушното пространство над нея, посочва Ройтерс.

Днешното предупреждение на Пхенян идва, след като Северна Корея обвини САЩ в нарушаване на въздушното ѝ пространство с полети на разузнавателни самолети и заплаши да ги свали.