Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се зарече да се държи "ръка за ръка" с руския президент Владимир Путин и да укрепва стратегическото сътрудничество в името на тяхната обща цел - изграждане на мощна държава, предаде днес държавната агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Ким даде това обещание в поздравителна телеграма до Путин по случай Деня на Русия, защити решението му да нахлуе в Украйна и демонстрира "пълна подкрепа и солидарност".

Справедливостта винаги ще побеждава, а руският народ ще продължи да прославя историята на победата, се казва в посланието на Ким, публикувано от КЦТА, пише БТА.

Ким призова за "по-тясно стратегическо сътрудничество" с Москва, като "се държи крепко ръка за ръка с руския президент, в съответствие с общото желание на народите на двете страни за изпълнение на голямата цел за изграждане на мощна държава".

КНДР се стреми към по-близки връзки с Кремъл и подкрепи Москва, след като тя нападна Украйна миналата година, критикувайки "хегемонистичната политика" и "своеволието" на САЩ и Запада, отбелязва Ройтерс.