Сестрата на водещия поддръжник на Брекзит Борис Джонсън се кандидатира за евродепутат от подкрепяща Европейския съюз британска партия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Рейчъл Джонсън, която е журналист, е сред кандидатите на новосъздадената партия "Промяна за Обединеното кралство" на изборите за Европейски парламент. Партията е основана от бивши консерватори и лейбъристи.

Великобритания ще участва в европейските избори на 23 май, защото не е напуснала ЕС, почти три години след като британските избиратели подкрепиха Брекзит на референдум.

Правителството иска да избегне участие на Великобритания в изборите, но това може да стане само ако депутатите ратифицират сделка за Брекзит до 22 май, което е малко вероятно.

Борис Джонсън, който беше външен министър, напусна правителството миналата година, противопоставяйки се на плановете на министър-председателката Тереза Мей за запазване на близки икономически отношения с ЕС след Брекзит. Сега, когато излизането на Великобритания от ЕС е блокирано, Борис Джонсън е фаворит сред подкрепящите Брекзит консерватори да замести Мей като партиен лидер.

Как ще повлияе британското участие на евроизборите

На изборите за Европейски парламент следващия месец британските избиратели ще допринесат за засилване на евроскептичните групи, но десноцентристите ще останат най-голямата група в парламента на ЕС. Това сочат резултатите от поръчано от ЕП социологическо проучване, огласени преди седмица и цитирани от Ройтерс.

Според обобщената анкета двете най-големи евроскептични групи в парламента на ЕС ще повишат до 14,3 на сто дела си от депутатските мандати на европейско равнище. Предишно изследване, в което не бяха включени прогнозните резултати от вота в Обединеното кралство, сочеха, че този дял ще е 13,0 процента.

При евентуално участие на британците в евроизборите националистическата група "Европа на нациите и свободите", в която членува крайнодясната италианска "Лига", ще вземе 8,3 процента от местата в ЕП, спад спрямо 8,7 на сто. Докато "Европа на свободата и пряката демокрация" - отявлено евроскептична група, която сега включва Партията за независимост на Обединеното кралство, - би взела 6 на сто от евромандатите, докато през март, когато още не се очакваше Великобритания да прави избори за ЕП, прогнозният резултат за тази група бе 4,3 процента. Групата "Европейски консерватори и реформисти" ще получи 8,8 от местата (7,5 пункта при предишното състояние).

Новото проучване е направено при презумпцията, че местата в следващия състав на Европейския парламент ще останат 751 и няма да бъдат намалени до 705 след Брекзита