Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че днес е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров и е призовал Москва да приеме американското предложение за освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и друг американец - Пол Уилан, предаде Асошиейтед прес.

Това е първият разговор между двамата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, добавя БТА.

Блинкън не даде подробности за отговора на Лавров по въпроса, който американският държавен секретар преди това нарече "съществено предложение" към Русия за освобождаването на Грайнър и Уилан.

Държавният секретар на Съединените щати публично заяви, че иска да проведе разговор с руския си колега и разкри съществуването на предложението към Русия, което според осведомени източници включва размяна на Грайнър и Уилан за осъдения руски търговец на оръжия Виктор Бут.

По-рано CNN, позовавайки се на източници, съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е подкрепил план за размяна на руския бизнесмен Виктор Бут с американците Грейнър и Уилън и че предложението на Русия за това е било изпратено през юни.

Блинкън описа разговора с Лавров като "откровен и директен", в който основната тема е била предложението за освобождаването на американците.

"Призовах министъра на външните работи Лавров да пристъпим към реализирането на това предложение", заяви той и добави, че не може да каже колко вероятно е това да стане.

Лавров е предложил на американския си колега връщане към "тихата дипломация" по въпроса за размяната на затворници, съобщи руското външно министерство, предаде ТАСС.

Що се отнася до възможната размяна на вкарани в затвора граждани на Русия и САЩ, от руска страна настоятелно бе предложено връщането към професионализма, без подхвърляне на спекулативни информации, към диалог в режим на тиха дипломация, се казва в съобщението на руското дипломатическо ведомство.

Блинкен е обсъдил с Лавров и споразумението за създаване на хуманитарен коридор за износ на селскостопанска продукция от Украйна през Черно море. Според Блинкен той е предупредил Лавров за намерението на Вашингтон да наложи допълнителни санкции на Москва, ако редица региони на Украйна се присъединят към Русия. Блинкен подчерта, че "е много важно Русия да чуе директно" от САЩ всички тези изявления.