Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе оправдан днес от американския Сенат по обвинение в подстрекателство към бунт, съобщи Франс прес.

57 сенатори гласуваха "виновен", а 43 - "невинен". За да бъде осъден бившият президент, бе необходимо мнозинство от две трети, т.е. 67 от общо 100 сенатори. Републиканците имат 50 места в Сената, което означава, че поне 17 представители на партията на Тръмп трябваше да гласуват срещу него.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви по-рано, че ще гласува за оправдаване на Тръмп.

В послание до групата на партията в горната камара на Конгреса Макконъл нарече решението си "трудно". В същото време той се аргументира, че Сенатът няма капацитета да съди бивш президент при този "политически процес". "Предвид тези заключения, ще гласувам за оправдаване", казва в заключение Макконъл.

Доналд Тръмп напусна президентския пост на 20 януари, така че импийчмънтът нямаше как да бъде използван за отстраняването му от власт. Но демократите се надяваха с процедурата по импийчмънт той да бъде подведен под отговорност за нападението, при което загинаха петима души, и да гласуват да се наложи забрана на Тръмп да заема публична длъжност в бъдеще.

Републиканците спасиха Тръмп и при гласуването на 5 февруари 2020 г. - в предишния процес за импийчмънт, когато само един сенатор от техните редици - Мит Ромни - гласува "за" осъждането и отстраняване му от длъжност.

Тръмп е едва третият президент, който някога е бил подложен на процедура за импийчмънт от Камарата на представителите; първият, за който е задействана процедурата два пъти и първият, изправен пред такъв процес след напускане на поста. Но Сенатът все още не е осъждал президент на импийчмънт, отбеляза Ройтерс.

Демократите продължиха с процедурата, въпреки че знаеха, че това може да помрачи първите седмици от президентството на Джо Байдън, посочва агенцията.