Сенатът на САЩ одобри вчера законопроекта за отбранителната политика, с който се разрешават рекордни годишни военни разходи в размер на 886 милиарда щатски долара, със силната подкрепа както на демократите, така и на републиканците, предаде Ройтерс.

Нормативният акт разрешава всичко - от повишаване на заплатите на военнослужещите - тази година то ще бъде 5,2 процента - до закупуване на кораби, боеприпаси и самолети, както и политики като мерки за подпомагане на Украйна и противодействие на Китай в Индо-тихоокеанския регион.

Тазгодишният законопроект е дълъг близо 3100 страници и предвижда отпускането на рекордните 886 милиарда долара, което е с 3 на сто повече от миналата година. Това е с 45 млрд. долара повече от поисканата от правителството на президента Джо Байдън.

В гласуваните средства са предвидени поне 800 млн. долара за допълнителна военна помощ за Украйна, както и редица мерки за укрепване на сътрудничеството с Тайван, като например милиарди долари за военна помощ за острова.

Текстът "ще гарантира, че Америка ще може да удържи линията срещу Русия, ще се противопостави твърдо на Китайската комунистическа партия и ще гарантира, че американската армия ще остане на съвременно ниво по всяко време по целия свят", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди гласуването.

Сенатът одобри нормативния акт с 87 срешу 13 гласа. Групата на гласувалите срещу отпускането на толкова средства за отбрана сенатори представляваше смесица от либерали, които поначало са против постоянното нарастване на военния бюджет, и фискални консерватори, които искат по-строг контрол върху разходите.

Преди това проектобюджета за отбрана одобри и долната камара на Конгреса на САЩ Камарата на представителите.

Очаква се Камарата на представителите да приеме законопроекта за отбранителната политика още в края на тази седмица и да го изпрати в Белия дом, където президентът Джо Байдън ще го подпише.

Тъй като е една от малкото водещи законодателни рамки, които обикновено биват приемани, Законът за упълномощаване на националната отбрана често е използван от законодателите като инструмент за редица инициативи.

Тази година текстът предвижда и мярка, искана от мнозина републиканци и критикувана от мнозина демократи - изискването министърът на отбраната да отмени задължителното ваксиниране на членове на армията срещу COVID-19, съобщава Ройтерс.

Законът обаче няма последната дума, когато става въпрос за разходи. Текстовете за упълномощаване създават програми, но Конгресът трябва да приеме и закони за отпускането на средства, за да има правителството законовото право да харчи федерални пари.