Обилен снеговалеж причини смъртта на 17 човека в Япония, над 90 бяха ранени, а стотици домове останаха без ток, заяви днес службата за пожарна безопасност и справяне с бедствия, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В северната част на страната от миналата седмица започна обилен снеговалеж, който доведе до блокиране на стотици автомобили по пътищата, създаде проблеми в снабдяването и причини смъртта на 11 души до събота. През уикенда наваля още сняг и до днес броят на загиналите достигна 17, а ранените станаха 93, каза службата. Много от тях са паднали, докато са разчиствали снега от покривите на къщите, или са били затрупани под големи снежни купчини, свлекли се от покривите.

Местните власти в засегнатите от снега райони призоваха жителите да бъдат предпазливи при снегопочистването и да не действат сами.

В град Нагай, префектура Ямагата, снежната покривка достигна в събота над 80 сантиметра височина. Много райони в Североизточна Япония съобщиха за три пъти по-голямо количество сняг от средното за сезона.

Близо 20 000 жилища останаха без ток вчера сутринта на най-северния основен остров на Япония, след като обилният снеговалеж предизвика прекъсване на електричеството. Властите съобщиха, че по-късно през деня електрозахранването е било възстановено в повечето райони.

По данни на транспортното министерство десетки влакове и полети са били временно спрени в северната част на страната вчера, но впоследствие движението до голяма степен е било възобновено.