На годишното си събиране американски консерватори отправиха хвалебствия към бившия президент Доналд Тръмп и дори откриха негова златна статуя, демонстрирайки, че той остава политическа сила в средите на републиканците, независимо от сцените с насилие във Вашингтон миналия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той е изобразен със сако и шорти в десена на американския флаг - като доказателство, че за Тръмп Америка остава на първо място, а в ръката си държи вълшебна пръчка. Не е ясно защо обаче е обут ов джапанки. 

Статуята веднага предизвика подигравки онлайн, а потребители я сравниха с златния телец - идол, осъден от Моисей и унищожен от него, за да няма идолопоклонничество, според Стария завет.

Въпреки това, консервативното крило на Републиканската партия е категорично, че той продължава да бъде фактор в политическите среди и може и да бъде номиниран при следващите избори. Изявени консерватори в американския Конгрес, включително сенаторите Том Котън и Джош Хоули и членовете на Камарата на представителите Стив Скализ и Мат Гец, бяха сред привържениците на Тръмп, говорили на Конференцията за консервативни политически действия в Орландо, Флорида.

Снимка: AP/БТА

"Нека ви кажа нещо, Доналд Тръмп няма да отива никъде", каза сенатор Тед Круз.

Дори и да е имало някакви съмнения дали тазгодишната Конференция за консервативни политически действия е посветена на Тръмп, статуята на бившия президент на САЩ, със синьо сако и червена вратовръзка, можеше да се види на сайта на форума, отбелязва Ройтерс.

Конгресменът Гец се обяви за част от крилото на консервативното движение, което е "за Тръмп и за "Америка на първо място".

"Всъщност ние не сме крило, ние сме цялото", каза Гец.

Той предрече бъдеща роля за Тръмп, който обмисля дали да се кандидатира за президент и през 2024 година, след като спечели процеса по импийчмънт, който щеше да ограничи тази негова възможност. 

Самият Тръмп ще направи изказване на форума в неделя.