Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е участвал в поверителни разговори с висши руски служители, целящи да намалят риска от разширяване на войната в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с разговорите.

Източникът, който е пожелал да остане анонимен, е заявил, че разговорите продължават. За водените от Съливан разговори първо съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

В свое изказване на събитие в Икономическия клуб на Ню Йорк Съливан не спомена дали той самият е участвал в преки разговори, но отбеляза, че многократно е заявявал, че "разполагаме с канали за комуникация с Руската федерация на високо равнище". "Правили сме го, когато е било необходимо, за да изясним потенциални недоразумения, както и да се опитаме да намалим риска и да намалим възможността за катастрофа като потенциалната употреба на ядрено оръжие", каза той.

Белият дом, който е внимателен да не предприема дипломатически ходове по отношение на Украйна без украинско участие, не отрече, че разговорите са се състояли, предава БТА. "Запазваме си правото да разговаряме директно на високо равнище по въпроси, които вълнуват САЩ. Това се случи през последните няколко месеца. Разговорите ни бяха съсредоточени единствено върху... намаляването на риска и отношенията между САЩ и Русия", заяви пред репортери говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя добави, че подкрепата на САЩ за Украйна ще бъде "твърда и непоколебима".

По този повод в традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е жизненоважно Русия да бъде принудена да участва в "истински" мирни преговори и описа руската страна като дестабилизираща сила по редица въпроси, включително изменението на климата. Зеленски осъди "руското дестабилизиращо влияние", тъй като, по негови думи, светът е изправен пред война и енергийна и продоволствена криза, а обичайните международни отношения са разрушени. Дневният ред в областта на климата "наистина страда", но не може да бъде "отложен", заяви той.

"Така че всеки, който се отнася сериозно към дневния ред за климата, трябва да се отнася сериозно и към необходимостта незабавно да бъде спряна руската агресия, да бъде възстановена нашата териториална цялост и да бъде принудена Русия да участва в истински мирни преговори", каза Зеленски.