Американски издания в последните дни пишат, че администрацията на Джо Байдън опитва да намери изход от войната в Украйна или поне да спре ескалирането на бойните действия.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" пише, че съветникът по националната сигурност на Байдън - Джейк Съливан, е разговори с високопоставени руски представители с надеждата да се намали рискът войната в Украйна да прерасне в ядрен конфликт, предаде Ройтерс. 

Вестник "Вашингтон пост" пък писа на свой ред, че неофициално Белият дом насърчава Киев за преговори с Москва.

"Уолстрийт джърнъл" цитира американски и съюзнически представители, които казват, че Съливан е имал поверителни разговори в последните месеци със съветника от Кремъл Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Белият дом отказа коментар във връзка с информацията, а говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън заяви, че: "Хората твърдят много неща".

В петък Джейк Съливан каза по време на посещението си в Киев, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане "непоколебима и твърда" след междинните избори за Конгрес на 8 ноември.

"Ние признаваме острата нужда на противовъздушната отбрана на Украйна в този критичен момент, в който Русия и руските сили засипват с дъжд от ракети и ирански дронове гражданската инфраструктура на тази страна", каза Съливан на пресконференция в украинското президенство.

Вестник "Вашингтон пост" пък писа, че администрацията на Байдън неофициално насърчава украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори с Русия и да се откажат от публичния си отказ да се ангажират в мирни преговори докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт.

Изданието цитира неназовани източници, запознати с обсъжданията, че искането на американски длъжностни лица не цели тласкане на Украйна към масата за преговори, а е пресметнато усилие да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други държави, чиито електорати се притесняват, че войната ще се разпалва още дълги години.

Изданието пише, че американските служители споделят оценката на своите украински колеги, че за момента Путин не се отнася сериозно към преговори, но признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски да се преговоря с него, е предизвикала загриженост в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивото се усещат най-остро.

"Умората от случващото се в Украйна е реална за някои от нашите партньори", цитира вестникът неназован американски източник.

От изказванията на президента Зеленски обаче не лъха на мир. "Много свирепите руски нападения срещу Донецка област продължават. Врагът понася сериозни загуби там", заяви той. Украинският държавен глава предупреди също така, че според него Русия "струпва сили и техника за възможно повторение на масовите нападения срещу нашата инфраструктура, преди всичко енергийната".

Кремъл на свой ред отказа да коментира писаното от "Уолстрийт джърнъл" за преговори между представители на САЩ и Русия, предаде Ройтерс.

"Няма какво да кажем за тази публикация", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Отново повтарям, че има някои истинни съобщения, но по-голямата част от съобщенията са чиста спекулация", каза той.

По думите му Русия остава "отворена" за разговори, но не може да преговаря с Украйна, след като Киев отказва да води преговори с Москва.