Русия коментира твърденията в американските медии, че Вашингтон настоява Киев да преговаря с Москва.

"Не знаем дали това е вярно или не. Има и верни сведения, но повечето от тях са абсолютни спекулации или чисти лъжи. Затова не сме в състояние да коментираме това, без да сме сигурни, че е вярно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че "руската страна остава отворена за постигане на целите си чрез преговори".

"Неведнъж сме обръщали внимание и на факта, че в момента не виждаме такава възможност, защото Киев превърна в закон да не продължава никакви преговори", каза Песков, визирайки указа на президента на Украйна Володимир Зеленски, който постановява забрана за преговори с Путин.

Публикацията във в. "Вашингтон Пост", че САЩ призовават Зеленски "да демонстрира готовност за преговори с Путин", се появи ден след като съветникът на американския президент Джо Байдън Джейк Съливан посети Киев.

След това посещение обаче Зеленски и началникът на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак се изказаха за война до победа, като под това разбират връщане до границите от 1991 г. Съливан също заяви, че предмет на преговорите не може да бъде запазването на контрола на Руската федерация върху завзетите украински територии.

Освен това "Вашингтон Пост" също така пише, че се твърди, че между Русия и САЩ се водят преговори за възможността за компромисно примирие, при което Русия запазва сухопътен коридор към Крим, но се изтегля от Херсон. Според твърденията Русия обмисля да се изтегли от десния бряг на Днепър, ако бъде постигнат компромис (съответно, ако преговорите се провалят, руските войски няма да напуснат Херсон по собствено желание).

Подобни твърдения има и в публикация на италианския в. "Република", който пише за "проблясъци на надежда", които страните от НАТО са видели за спирането на войната в Украйна. Вестникът съобщава, че между Вашингтон и Брюксел се провеждат тайни консултации относно възможността за преговори, ако Киев си върне Херсон.

Възможността за прекратяване на огъня и преговори ще се отвори, след като украинските въоръжени сили достигнат бреговете на река Днепър. Затова битката за Херсон "има както стратегическо, така и дипломатическо значение", пише "Република".

От утре (8 ноември) в Херсон ще бъде преустановено гражданското движение от левия бряг на река Днепър към десния, съобщиха днес назначените от Русия "власти" в града.

Според украинския генерален щаб руските войски се подготвят за улични сражения в Херсон и понасят тежки загуби на Изток.

Руските военни съсредоточават усилията си върху възпирането на действията на украинската армия и се опитват да задържат завзетите украински територии, като руските войски провеждат офанзива в Бахмут, Авдеевка и Новопавловска област, съобщиха от Генералния щаб на ВСУ в понеделник сутринта.

По данни на украинските въоръжени сили жертвите на руската армия в Украйна през последните 24 часа са 530 души. Руснаците са претърпели най-тежки загуби в край Лиман, Бахмут и Авдеевка, гласи сводката.

Съобщения за големи загуби в последните дни се появиха и в проруските канали в Telegram. Такова е например това на 155-а отделна гвардейска морска бригада на Тихоокеанския флот на Русия, в което се твърди, че руските войници търпят тежки загуби в частично окупираната Донецка област край село Павловка.

"Хвърлиха ни в неясно настъпление към Павловка", гласи съобщението. Авторите му твърдят, че за четири дни са били убити, ранени и изчезнали 300 души. В съобщението се назовават имената на двама генерали (Мурадов и Ахмедов). "Те не се интересуват от нищо, а просто искат да се покажат. Наричат хората месо".

Ситуацията в настоящата война не е уникална. Нито ЧВК "Вагнер" край Бахмут, нито частите на ДНР край Авдеевка показват особено бърз напредък, водят се боеве за едно и също населено място в продължение на месеци.

Междувременно от руското министерство на отбраната опровергаха твърденията за големи загуби, като подчертаха, че те не възлизат на повече от 1% от личния състав.