Внесената от Русия в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, призоваваща за хуманитарно спиране на огъня в конфликта между Израел и "Хамас", не получи подкрепата на изискуемия минимум от девет държави членки в 15-членния съвет, предаде Ройтерс.

Руската проекторезолюция получи пет гласа "за" от Русия, Китай, ОАЕ, Габон и Мозамбик, четири "против" - от САЩ, Великобритания, Франция и Япония, а шест държави членки се въздържаха при гласуването - Албания, Бразилия, Гана, Малта, Швейцария, Еквадор.

Русия предложи в петък тази проекторезолюция от една страница, в която се призоваваше също за освобождаване на заложниците, достъп на хуманитарна помощ и безопасна евакуация на цивилните.

В текста се осъждаше насилието срещу цивилни и всички актове на тероризъм, но не се посочваше изрично "Хамас".

"Днес целият свят чакаше със затаен дъх Съветът за сигурност да предприеме мерки, за да сложи край на кръвопролитието, но делегациите на западните държави просто стъпкаха тези очаквания", каза руският постоянен представител към ООН Василий Небензя след вота.

"Като не осъжда "Хамас" Русия прикрива терористична групировка, която напада невинни цивилни. Това е възмутително. Това е лицемерно и несъстоятелно", каза американската постоянна представителка в Съвета за сигурност Линда Томас-Грийнфийлд.

Гласуването на внесената от Бразилия проекторезолюция, която осъжда като "отвратителни терористичните атаки на "Хамас" беше отложено за утре, за да се даде на Съвета за сигурност повече време за преговори по нея, посочва Ройтерс.

Европейският съвет ще заседава извънредно онлайн заради обстановката в Израел и Газа

Днес Европейският съвет ще заседава извънредно онлайн, за да обсъди обстановката в Израел и Газа. Очаква се на заседанието тази вечер да бъдат набелязани краткосрочни и средносрочни решения, отбелязва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата си до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Изключително важно е да се определи общоевропейска позиция за събитията, съобразно европейските договори и ценности, за да се начертае ясна посока за действие предвид сложната обстановка, заявява Мишел. В края на миналата седмица ЕС разпространи съвместно изявление, в което се посочваше, че ЕС осъжда нападението на "Хамас", което определя като тероризъм. Отправен бе призив за незабавно и безусловно освобождаване на взетите заложници.

Според предварителния дневен ред за днешната среща Европейският съвет ще обсъди осигуряването на хуманитарна помощ и прилагането на хуманитарното право. Предвижда се да бъде разисквано взаимодействието с други страни в региона за намирането на траен мир на основата на две държави. Участниците в заседанието ще разговарят за възможните последици по отношение на сигурността на европейските граждани и заплахата от възможна миграционна вълна.