Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман Ал Сауд заявява в интервю, че кралството не иска война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всяка заплаха срещу своя народ и суверенитет, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", цитирано от саудитската телевизия "Ал Арабия", принцът посочва Иран като извършител на нападенията в четвъртък срещу два петролни танкера в Оманския залив. "Иранският режим не уважи визитата на японския премиер в Техеран, докато той беше там, и отговори на неговите усилия с атаки срещу два танкера, единият от които беше японски", казва Мохамед бин Салман пред вестника. По думите му поведението на Иран изисква решителна позиция от страна на международната общност.

Атаките, за които САЩ обвиниха Иран, повишиха опасенията от задълбочаване на конфронтацията в региона. Иран отрече обвиненията, че е замесен в атаките южно от Ормузкия проток - главен транзитен път за транспортиране на петрол, припомни Ройтерс.

В интервюто престолонаследникът казва още, че заподозрените за убийството на журналиста Джамал Хашоги са правителствени служители и ще им бъде потърсена "пълна отговорност".

Мохамед бин Салман декларира, че стратегическите отношения между Рияд и Вашингтон няма за пострадат от никакви "медийни кампании". Саудитска Арабия е загрижена за сигурността и стабилността в Судан и ще продължи да подкрепя своите "судански братя", заявява принцът в интервю за вестник "Аш Шарк ал Аусат".

Същевременно стана ясно, че екипажът на норвежкия танкер "Фронт олтеър" пристигна в Дубай. Компанията-собственик по-рано уточни, че 23-членният екипаж се състои от 11 руски граждани, грузинец и 11 филипинци.

След като бяха евакуирани след експлозия и пожар на борда, моряците бяха откарани в Иран. Те са излетели от иранското летище "Бандар Абас" и са кацнали на международното летище в Дубай днес следобед, уточнява ДПА.

Специален екип е пристигнал на "Фронт олтеър", за да инспектира съда и направи пълна оценка на състоянието му и щетите.